Kad bh. građani zovu policiju: Od zahtjeva da se istjera vrabac iz kuće do skidanja crne magije

0

Znate li kako telefonom da dobijem čips, glasilo je pitanje koje je primila prijedorska policija od građanina koji se zapravo želio raspitati za CIPS, odnosno instituciju za izdavanje dokumenata.

Razlozi zbog kojih neki pozivaju broj 122 u pojedinim slučajevima toliko su urnebesni da se s pravom možemo zapitati – da li je to moguće?! Tako se, primjera radi, pripadnici CJB Prijedor sjećaju i ogorčenog muškarca koji je, kako je naveo, želio da prijavi “nasilje u porodici”, jer supruga neće da spava s njim, pišu Nezavisne.

Dolazite odmah, ošinuo me otac skemlijom po glavi“, glasio je poziv koji je primila prijedorska policija.

Pritom se pripadnicima CJB Prijedor neko požalio i da u “susjednom stanu smrdi”, zbog čega ne može živjeti u zgradi, te je od njih tražio da nešto poduzmu.

Iz CJB Istočno Sarajevo naveli su da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 488 poziva na telefonski broj 122, a tek rijetki nisu bili u nadležnosti policije.

Na primjer, imali smo poziv građana koji prijavljuju da u haustoru zgrade leži pas koga niko ne može da pomjeri zbog težine“, ispričali su Nezavisnim iz CJB Istočno Sarajevo.

Iz CJB Bijeljina kažu da se nerijetko broj 122 koristi i za pozive koji nisu u domenu rada policije, pa kao primjer navode poziv građanina koji se žali da je slijepi miš ušao u kuću i da dođe policija da ga istjera.

Pritom traže od bijeljinske policije da im pozove taksi, a bilježe se i pozivi od djece da se nalaze na određenoj adresi, pa da to policajci jave njihovim roditeljima.

Pripadnike CJB Banja Luka, osim građana koji broj 122 pozivaju iz potrebe, svakodnevno pojedinci zovu i iz dosade, zabave, neznanja i njima svojstvenih razloga koji ne spadaju u nadležnost policije.

“Kao neuobičajene slučajeve možemo navesti pozive kojima građani traže od policije dopunu za mobilni telefon, da ih odvezu kući, plate taksi, odvezu do hodže kako bi im skinuo uroke i kod vračare radi skidanja crne magije, pomoć od policije jer se u stanu nalazi vrabac, da istjeraju iz stana slijepog miša i slično“, rekli su iz CJB Banja Luka.

 

Foto: Shutterstock / Rawpixel.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 6 = 9