Jeste li žrtva manipulatora? Ove fraze znače da jeste

0

Niste sigurni da li ljudi s kojima se družite ili s kojima radite pokušavaju da manipulišu s vama? Ako koriste jednu od ovih fraza, čuvajte se i budite pametni jer je vjerovatno riječ o manipulatoru.

U čemu je problem ovo je neki nesporazum

Kada se desi da je manipulator izvor problema ili da je problem vezan za njega, pokušaće vas uvjeriti da je u pitanju samo nesporazum. Cilj je da prebaci fokus pažnje sa sebe na vas te izazove vašu uznemirenost i zbunjenost. Ako ste uvjereni da postoji problem ne nasjedajte na rečenicu: „U čemu je problem, ovo je nesporazum.“

Preuveličavaš

Manipulator će tvrditi da ste preuveličali problem samo da bi krivicu prebacio na vas. Normalno je da u nekim situacijama reagujete burnije, ali to ne znači da vi preuveličavate – jer neki problemi traže burniju reakciju. Ne preispitujte sebe preuveličavate li, već preispitajte je li osoba koja vam je to rekla pokušava da manipuliše vama.

Ti nisi normalan/na

Nisi normalan/na ili ti si lud/a – fraza koju ćete jako često moći čuti od manipulatora. Cilj je da kod sagovornika stvore osjećaj sumnje u ispravnost odluka ili postupaka. Dodatno ih zabavlja saznanje da mogu dio lično odgovornosti prebaciti na drugu stranu. Osoba koja je svakodnevno izložena komunikaciji sa manipulatorom postaje zbunjena i sumnjičava.

Prestani dramiti

Možda ponekada zaista toliko dramite da vas neko pokuša upozoriti na vaše ponašanje, ali ako ista osoba iz vašeg okruženja to ponavlja više puta zapitajte se je li do vas ili do te osobe? To je čest način manipulisanja ljudima. Pokušajte ignorisati njihove izjave i usredotočite se na svoje postupke.

Previše si osjetljiv/a

Osjetljivi pojedinci dobar su plijen za manipulatora, osjetljive osobe primarno žele biti dobri prema drugima, što je manipulatoru olakšavajuća okolnost. To što ste osjetljivi ne daje pravo manipulatoru da se poigrava vašim emocijama.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 18