Jedina oblast u kojoj je BiH iznad evropskog prosjeka

0
  • Da je turizam postao jedna od najvitalnijih i najbrže rastućih privrednih grana u BiH govori podatak da je porast turističkih posjeta dva puta veći od EU prosjeka, pri čemu je rast turističkih posjeta Sarajevu čak pet puta iznad evrounijskog prosjeka.
  • Prema posljednjim podacima objavljenim za devet mjeseci ove godine, u BiH je boravilo 902.402 turista, što je povećanje od 11,1 posto u odnosu na isti period 2015. godine, piše Slobodna Bosna.
  • Iako se u posljednje vrijeme fenomen uspona sarajevskog turizma veže za povećanje broja turista iz arapskih država, podaci govore da su turisti iz Južne Koreje brojniji od turista iz Saudijske Arabije i Kuvajta zajedno.
  • Ipak, turisti iz arapskih država u prosjeku se zadržavaju 3,5 dana u BiH pa je prihod od njihovih posjeta znatno veći nego od Južnokorejaca koji u BiH borave u prosjeku jedan dan.
  • U grupu brojnih turista koji se kratko zadržavaju u BiH spadaju i turisti iz Turske, a među evropskim turistima dominiraju Hrvati i Srbi, a potom Italijani, Poljaci, Nijemci, dok značajan rast dolazaka bilježe turisti iz Kine.

 

 

Novi format vijesti na BUM portalu – vijest u pet rečenica!

Foto: Shutterstock / roibu

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 2 =