Jedan od najsmrtonosnijih vulkana: Eruptirao snagom većom od 10.000 atomskih bombi

0

Krakatau je nekada bilo ostrvce vulkanskog porijekla, smješteno u Indoneziji. Uništila ga je erupcija vulkana 1883. godine

Upravo ta erupcija se smatra jednom od najrazornijih i najpoznatijih erupcija svih vremena. Od čitavog arhipelaga koje se nalazilo na tom području, danas je preostalo samo ostrvo Rakatu.

Krakatau je veoma aktivan vulkan i oko njega neprestano događaju seizmičke aktivnosti. Svoje najrazornije eksplozije imao je 26. i 27. avgusta 1883. godine. Ta dva dana smatraju se najnasilnijim vulkanskim eksplozijama ikada zabilježenim.

Kobna erupcija Karakataua

Krakatau je bio miran oko 200 godina, ali se iznenada probudio 20. maja 1883. godine. Oblak pepela, koji se podigao na visinu više od 9 kilometara, prvi je primijetio kapetan njemačkog broda koji je u tom trenutku bio u blizini vulkana. Kasnije su i drugi izvještaji sa brodova sadržali iste vesti. Oblak dima se penjao sve više.

Već od 7:30 ujutru, 27. avgusta, počele su snažne eksplozije. Krakatau je za četiri i po sata proizveo četiri snažne eksplozije koje su se čule na Šri Lanki, u Pertu koji je udaljen 3.900 kilometara kao i na Mauricijusu koji je od vulkana udaljen 4.780 kilometara.

Snaga konačne eksplozije dogodila se oko 10 časova i bila je više od 10.000 puta moćnija od snage atomske bombe koja je pala na Hirošimu.

Pri erupciji je iz kratera vulkana izbačeno 25 kubnih kilometara kamena. U erupciji 1883. poginulo je najmanje 36,147 ljudi dok je još desetak hiljada teško povrijeđeno.

U vazduh je odletilo oko 19 kubnih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 kilometara uvis, a potom je godinama kružio oko Zemlje, i uticao na smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca širom svijeta.

Erupcija sama po sebi nije bila toliko smrtonosna, koliko ogromni talasi koje je pokrenula. Cunamiji su bili viši od 40 metara kad se vulkan urušio, i uništili su 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Ostrvo se nakon erupcije urušilo samo u sebe i pretvorio u prašinu.

Novo ostrvo

Indoaustralijska ploča se i dalje se kreće za nekoliko centimetara svake godine. Na mjestu nekadašnjeg Krakataua narastao je nov vulkan. Kad je Krakatau eruptirao, urušio se ispod površine mora i stvorio podvodnu kalderu, odnosno veliki vulkanski krater, širok 6.4 km.

Godine 1927. oblak dima uzdigao se iz vode iznad kaldere, najavljujući nastajanje novog ostrva. Do 1928. ostrvo Anak Krakatau izbio je na površinu. Tokom pedeset godina pepeo i plovučac postupno su se gomilali i danas je novo ostrvo visoko 181 metar. Nedjeljno naraste za oko 13 centimetara, a novi period stalnih erupcija započeo je 1994. i traje do danas, piše National Geographic.

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 + = 11