Izložba u Beču: Hundertwasser i Schiele

0

Povodom 20. godišnjice smrti Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) bečki muzej Leopold pripremio je obimnu izložbu „Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow“ koja prikazuje povezanost slavnog slikara sa još jednim čuvenim umjetnikom – Egonom Schieleom (1890 – 1918).

Muzej Leopold prikazuje izložbu koja povezuje umjetničku i duhovnu vezu Hundertwassera i Schielea. 170 izloženih eksponata predstavljaju zajedničke motive i teme u radu ova dva umjetnika. Izložba je upotpunjena do sada neprikazanim arhivskim materijalom kao i prestižnim eksponatima iz austrijskih i međunarodnih kolekcija.

Hundertwasser je počeo strastveno da se bavi likom i djelom Egona Schielea kada je sa dvadeset godina otkrio draži Bečke moderne. Slavni autodidakta je usavršavao svoje vještine crtanja i slikanja proučavajući Schieleove crteže. Za vrijeme boravka u Parizu propagirao je Schieleovu umjetnost među svojim kolegama umjetnicima. U svom poetskom tekstu „Volim Schielea“ iz 1951. godine Schielea navodi: „Često sanjam, kao i Schiele, oca, cvijeće crvene boje, leteće ribe i vrtove u somotu, u smaragdnozelenoj, ljude koji hodaju plačući u crvenožutom i morskoplavom“.

Takođe, 1965. godine nazvao je jednu svoju sliku “Kopač nosa i oplakivanje Egona Schielea” što samo svjedoči o tome koliko je cijenio jednog od najznačajnijih umjetnika bečkog ekspresionizma. Hundertwasser je cijeli svoj život bio okružen reprodukcijama Schieleovih slika i crteža.

Izložba u muzeju Leopold traje od 21. februara do 31. avgusta 2020. godine.

 

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Leopold Museum Wien

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − 1 =