Isprobani recept za čišćenje jetre: Morate ga se držati dva dana

0

Jetra je najveća žlijezda u tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, najvažnija je pomoć u obradi hranjivih tvari iz hrane i pića i filtriranje štetnih tvari iz krvi. Zato se naziva i središnjim laboratorijem organizma i normalno je da se u njoj ponekad nakupi malo masnoće (triglicerida).

No, ako se masnoća previše nakuplja u jetri to može postati ozbiljan zdravstveni problem. Osim toga, jetra je puna kanala koji provode žuč u veći kanal (skupni žučni kanal). Žučna vrećica je poput rezervoara za skladištenje, a kod mnogih osoba žučni kanali u jetri i žučna vrećica puni su kamenaca. Šta pomaže? Čišćenje, piše Živim.

Ovo je plan za čišćenje jetre:

– 4 dana prije pojesti 2 jabuke.

– Za čišćenje jetre odaberite dva slobodna dana, na dan čišćenja jetre nemojte uzimati nikakve lijekove, vitamine i kapsule bez kojih inače možete.

– Vrijeme je izrazito važno. Ne smijete kasniti niti uraniti više od 10-15 minuta!

Potrebni sastojci:

– gorka so – 4 velike kašike (50 g)

– maslinovo ulje – 1/2 šoljice (1,5 dcl), što svjetlije (lakše ga je piti)

– svježi crveni grejp – jedan veliki ili 2 mala, dovoljno je iscijediti 2/3, 3/4 šoljice (2 dcl)

PLAN ČIŠĆENJA:

Jutro – Pojedite nemasni doručak: voće, žitarice. Nemojte uzimati ništa masno: ulje, maslac, sir, vrhnje ili mlijeko.

Podne – Pojedite nemasni ručak: povrće (sa soli, ali bez ulja), hljeb, voće. Kao i uz doručak, nemojte jesti ništa masno. Napijte se vode, jer poslije 14 sati ne smijete ništa piti.

14 sati – Nemojte jesti niti piti ništa iza 14 sati. Ako prekršite ovo pravilo, moglo bi vam poslije biti loše.

Poslije 14 sati – Pomiješajte 4 velike kašike gorke soli sa 6 dcl vode. To podijelite na 4 dijela. Gorku so možete staviti u frižider, tako da je možete lakše popiti.

16 do 20 sati – Popijte 3/4 šoljice gorke soli. Nakon toga možete isprati usta ili popiti nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejp stavite na sto tako da se ugriju na sobnu temperaturu.

20 do 20.20 – Popijte još jednu dozu gorke soli – 3/4 šoljice.

21.30 – Završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.

21.45 – Pripremite smjesu za čišćenje jetre:

Rukom iscijedite grejp. Izvadite pulpu i koštice viljuškom. Trebate dobiti barem 1/2 šoljice soka – do 3/4 šoljice je najbolje. Ako nemate dovoljno grejpa možete dodati limunovog soka.

Ulijte pola šoljice maslinovog ulja u posudu s poklopcem. Dodajte sok grejpa, piše Živim.

Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smjesa ne postane vodenasta (samo svježi grejp će to učiniti)

Ako je potrebno, posjetite kupaonicu jednom ili više puta čak iako zakasnite na vaše piće u 22 sata. Nemojte kasniti više od 15 minuta.

22 – 22.20 – Sada trebate popiti napitak koji ste pripremili (maslinovo ulje i grejp). Napitak trebate popiti stojeći u 5 minuta.

Nakon što ste popili napitak, odmah lezite. Ako tako ne napravite možete spriječiti kamenac da izađe. Lezite ravno na leđa s uzdignutom glavom na jastuku ili na lijevi bok.

Pokušajte biti mirni barem 20 minuta. Mislite na to što se događa u vašoj jetri. Možda ćete osjetiti kamenac kako putuje kroz vaše kanaliće poput špekula.

Nećete osjetiti nikakvu bol, jer zahvaljujući gorkoj soli, kanali su otvoreni.

Pokušajte zaspati. Tokom noći lezite što više na lijevom boku. Nemojte se dizati iz kreveta.

Jutro poslije 6 sati – Nakon dizanja popijte treću dozu gorke soli. Ako osjetite mučninu, čekajte da prođe i onda popijte gorku so. Otiđite nazad u krevet.

Dva sata kasnije – Popijte zadnju dozu gorke soli (3/4 šoljice) Vratite se nazad u krevet.

Dva sata kasnije – Možete jesti. Počnite s voćnim sokom. Pola sata kasnije pojedite nešto voća. Sat vremena nakon toga možete jesti laganu hranu. Do večeri biste se trebali osjećati oporavljeno, piše Živim.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − 2 =