Internet nije doktor: Zašto ne trebate googlati svoje simptome

0

Gotovo svi koji imaju pristup internetu okrenu se upravo njemu kada osjete neke tegobe. Rezultati su, naravno, najgori: glavobolja je tumor mozga, bolovi u nogama poslije treniranja znak su venske tromboze i tako u nedogled.

Tada zavlada strah i panika, a imali razloga za to? Stručnjaci kažu da nema. Doktor Robin Berzin, osnivač Parsley Health, daje par savjeta u vezi s pretraživanjem simptoma na internetu:

Ne postavljajte sami sebi dijagnozu

Nikada ne postavljajte sami sebi dijagnozu na osnovu onog što ste pročitali na internetu. To može biti veoma opasno. Pored toga, može vas spriječiti da na vrijeme odete doktoru i dobijete pomoć koja vam je potrebna.

Ne slušajte savjete „dr Google-a“

Jedna je stvar ako pročitate dobre stvari o veganskoj ili Paleo dijeti i isprobate, ali sasvim je druga stvar ako pročitate nešto o svom zdravstvenom stanju i primijenite to na sebi, upozorava dr Berzin.

Uvijek uzmite u obzir izvor

To što vas nečija lična priča podsjeti na vašu ne znači da je zdravstveno stanje identično vašem te da vaš tretman treba da bude poput njihovih. Imajte na umu da svaka osoba ima neke specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze i liječenja.

To što neko ima popularan blog ne znači da znaju o čemu pišu. Pored toga, prva stranica koju vam pretraživač izbaci ne mora uvijek biti i najtačnija.

Otiđite doktoru

Čitanje i traženje simptoma na internetu samo vas može dodatno zabrinuti. Uostalom, to je posao doktora – da vam postavi dijagnozu i odredi pravilno liječenje, zato sljedeći put kada osjetite neke tegobe ne sjedajte za računar, već se uputite svom doktoru.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 15