Ingvar Kamprad: Od prodavača šibica do kralja namještaja

0

Vijest o smrti osnivača IKEA-e Ingvara Kamparda pogodila je mnoge ljude iz poslovnog svijeta, ali i vjerne klijente. Mediji su objavili detalje o njegovom životu, koji nisu bili toliko poznati, a posebno su zanimljivi detalji njegove, po mnogima pretjerane štedljivosti. Na primjer, iako je bio osmi najbogatiji čovjek svijeta, živio je vrlo skromno i štedio je.

Poslovni magnat je rodom iz malog mjesta u Švedskoj Pjatteryd, a kompaniju je osnovao u 17. godini. Iako njegovo bogatstvo vrijedi 58,7 milijardi dolara, Kamprad se nije rasipao novcem.

Odjeću je kupovao samo u second-handu i na buvljacima. Štednja se odrazila i na prevoz. Vozio je stari Volvo godinama, letio ekonomskom klasom na duže destinacije i odbijao je koristiti taksi. Zato je koristio javni prevoz. Tek nekoliko posljednjih godina života vozio je Porsche.

Reciklirao je vrećice čaja, a bio je poznat i po tome što je “džepario” kesice soli i bibera iz restorana.

Ono po čemu je IKEA specifična jesu imena svih proizvoda. Nastala su zbog Kampradove disleksije. Smatrao je da je teško raditi sa kodovima proizvoda, pa su razvili imena za svaki od proizvoda.

Imao je osam godina kada je počeo raditi. Prodavao je šibice. Sa sedam godina je proširio područje prodaje tako što se vozio biciklom do susjednih naselja. Nakon toga, prodavao je ribu, božićne dekoraciju, sjeme i olovke. Sa 17 godina počeo je raditi na namještaju. Prvo je prodavao replike kuhinjskog stola svog ujaka, a danas prodaje namještaj širom svijeta. Naziv kompanije dao je zato što je uzeo prva slova imena i prezimena, te farme u kojoj se rodio – Elmtaryd u selu Agunnarydu.

Zahvaljujući njegovom vizionarstvu Ikea je postala nacionalni simbol, poput grupe ABBA-e ili teniske zvijezde Bjoerna Borga te je pridonijela da njena slika u svijetu postane prepoznatljivo praktičan, egalitaristički i nesnobovski.

Nije želio plaćati visok porez na dobit u Švedskoj pa se, prema navodima Forbesa, odlučio preseliti u Švajcarsku 1976. godine, ali se vratio u rodnu zemlju nakon 40 godina kada su usvojene reforme zakona o porezu što je donijelo niže stope.

Mladi dani u švedskoj nacističkoj partiji

Sjena koja se svojevremeno nadvila nad osnivačem Ikee njegovi su mladi dani u švedskoj nacističkoj partiji. Švedska je u Drugom svjetskom ratu bila neutralna, ali njena nacistička stranka ostala je aktivna i nakon 1945. Kamprad je rekao da je prestao dolaziti na sastanke 1948. Rekao je da mu je to najveća greška u životu, a svoje učestvovanje u stranačkom životu objasnio je kao “mladost-ludost”.

Kada je u pitanju njegov privatni život, imao je dva braka, te tri biološka sina i jednu usvojenu kćerku.

Do 2014. živio je u svojoj vili Epalinges u blizini Ženevskog jezera, izolovano, izbjegavajući medije koji su ismijavali njegov prastari Volvo i bodove na kartici vjernosti lokalnog supermarketa.

“Mislim da su škrtost i štedljivost u prirodi stanovnika Smalanda. Ja svoju odjeću kupujem na buvljaku jer na taj način želim dati dobar primjer”, rekao je u martu 2016. u rijetkom intervjuu švedskoj TV4.

 

Foto: Wikipedia

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 8