Idealno spavanje: u toplom ili u hladnom?

0

U prohladnim noćima najviše prija ušuškati se ispod tople deke ili jorgana u toploj sobi. Ali, nerijetko se dešava da nam miran san prekine osjećaj toplote ili, pak, osjećaj hladnoće.

Ako se i vama ovo dešava, pogledajte šta kaže doktor Mikela Granderna sa Univerzitetu u Pennsylvaniji o idealnim uslovima za spavanje.

Temperatura tijela ima ogroman uticaj na naše spavanje. Zato je bitno postići odgovarajući temperaturu tijela, kako bi san bio miran i neprekidan.

Možda će vam se učiniti da vam je temperatura idealna za spavanje, ali imajte na umu da se temperatura tokom noći mijenja. Zato poslušajte ova 4 savjeta i osigurajte vašem tijelu miran san.

1. Održavajte idealnu temperaturu u sobi
Smatra se da je idealna temperatura za spavanje od 15 pa do 20 stepeni za one zimogrižljive. Posebno izbjegavajte pretjerano grijanje prostorija u kojima spavate, jer ako vaši unutrašnji organi ne mogu da dostignu potrebnu temperaturu, već im je previše toplo, oni će se mučiti da se opuste.

2. Tuširajte se sa toplom vodom prije spavanja
Duže tuširanje toplom vodom momentalno podiže temperaturu tijela, ali čim izađete iz kade, ona se smanjuje. Trenutak kada vaša tjelesna temperatura opada, odnosno period neposredno nakon tuširanja, je idealan momenat za spavanje, jer će vam to stanje pomoći da što prije padnete u dubok san.

3. Pokrivajte se u slojevima
Kada temperatura vašeg tijela raste sa temperaturom prostorije u kojoj spavate, mijenja i stanje sa pokrivanjem. Upravo zbog toga je dobro da se slojevito pokrivate, jer ćete lakše moći odstraniti višak ako bude potrebno, a da se ne otkrivate potpuno.

4. Izbjegavajte začinjenu hranu za večeru
Jako začinjena hrana podiže temperaturu tijela, naročito ako je jedete za večeru. Zato izbjegavajte jako začinjenu hranu pred spavanje, jer može dovesti do povećanja tjelesne temperature što uzrokuje nepravilniji san.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 4 =