Hrvatski mediji: Austrija nam sabotira turističku sezonu

0

Turizam čini čak 15 odsto austrijskog BDP-a, a taj podatak je vrlo važan za razumijevanje trenutne austrijske politike prema Hrvatskoj, koja je sve samo ne dobronamjerna i prijateljska, piše zagrebački portal index.hr.

U Hrvatskoj javnosti često se spominje činjenica da je Hrvatska članica Evropske unije koja ima najveći udio turizma u BDP-u.

Zagrebački portal podsjeća da se pritom se zaboravlja da ima i drugih članica Unije koje ekonomski itekako zavise o turizmu te da to nisu samo mediteranske zemlje poput Grčke ili Španije.

Među članicama Unije koje imaju značajan udio turizma u BDP-u je i Austrija, kojoj turistički prihodi čine 15 odsto BDP-a.

Ljutnja zbog neotvaranja granica

Nedavno je objavljeno da Austrija ukida sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom i ta će mjera biti na snazi od četvrtka, ali putovanja u Hrvatsku za sada ne potiču, kako je istakao ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa odnosi se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantine za osobe koje dolaze iz inostranstva te na provjere zdravstvenog stanja ljudi koji dolaze iz sedam država – Njemačke, Lihtenštajna, Švajcarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

Na pitanje šta je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, popularna odredišta Austrijanaca za odmor, šef austrijske diplomatije najavio je da će vlada u Beču o tome odlučivati naredne sedmice.

“Normalan odmor u Italiji ili Hrvatskoj zasad nije na vidiku. Morate biti strpljivi”, kazao je Schallenberg.

“I dok za obeshrabrivanja odlaska Austrijanaca u Italiju ima racionalnih razloga s obzirom na epidemiološku situaciju u toj zemlji, nema baš nikakvih epidemioloških razloga što je Hrvatska i dalje na austrijskoj crnoj listi”, piše Index, uz napomenu da su to primijetili i neki austrijski mediji, koji su kancelara Sebastiana Kurza kritikovali zbog egoizma.

Po trenutnim pravilima, Austrijanci po povratku iz Hrvatske moraju ili ići u dvosedmični karantin ili pak pokazati test koji dokazuje da su negativni na korona virus, što će sigurno mnoge odvratiti od ljetovanja u Hrvatskoj.

Ta pravila vrijede do 15. jula, pri čemu se mogu promijeniti prije toga odluči li tako austrijska vlada, a moguće je da će i 15. jula ukinuti ta pravila ili ih, u najgorem slučaju, produžiti.

Izgovori iz Austrije

Kako piše Index, jedan od bizarnijih izgovora koje smo proteklih dana mogli čuti od Austrije svakako je onaj da bi Hrvatska mogla postići dogovor s Velikom Britanijom o dolasku turista, što navodno predstavlja problem za Austriju.

U austrijske medije je puštena informacija da tamošnje vlasti brine što bi austrijski turisti u Hrvatskoj mogli susresti britanske turiste i tako se zaraziti korona virusom.

Bečki list Kurier je u tom kontekstu pisao o “nedostatku povjerenja” između Austrije i Hrvatske.

Austrijsko žarište širenja virusa

U pandemiji je dozvoljeno da austrijsko skijalište Ischgl radi i nakon što je bilo jasno da je postalo žarište virusa, iz kojeg se covid-19 onda proširio širom Evrope. Mediji su tada Austrijance optuživali da su od skijaša željeli iscijediti i zadnji evro, iako je bilo jasno da bi se Išgl trebao pod hitno zatvoriti.

Ipak, teško je vjerovati da će austrijske opstrukcije hrvatske turističke sezone preživjeti jun, smatra Index i podsjeća da austrijski turisti već rezervišu ljetovanje na Jadranu, do kojeg  lako za par sati mogu doći svojim automobilima.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 4 =