Građani Austrije sve pesimističniji, ali EU im sve važnija

0

U Austriji raste pesimizam u vezi budućnosti, ali istovremeno EU dobija na značaju.

Prema istraživanju „Gallup” instituta 72 odsto Austrijanaca istaklo je da se svijet posljednjih pet godina promijenio u negativnom smislu.

Poređenja radi, još prije dvije godine to je ocijenilo 54 odsto.

Trenutno je 50 odsto Austrijanaca uvjereno da će se situacija u svijetu u narednih pet godina pogoršati.

Prije dvije godine takav stav imalo je „samo” 31 procenata.

Na pitanje kako zamišljaju svijet poslije rata u Ukrajini, 40 odsto je reklo da očekuju velike promjene, a 42 odsto računa s povratakom na status kvo prije rata.

“Još neprevaziđena korona kriza na jednoj strani i rat u Ukrajini na drugoj doprinose rastu nesigurnosti u vezi budućnosti. Sve više ljudi računa na trajne promjene. I s tim u vezi EU, kao zajednica vrijednosti i garant sigurnosti i mira, dobija na značaju” istakla je direktor Galup instituta Andrea Fronaschütz.

Osjećaj jedinstva unutar EU od početka rata u Ukajini je porastao. Čak 54 odsto građana je uvjereno da su države EU u vezi vrijednosti i ciljeva jedinstveni. U maju 2020. taj stav imalo je svega 26 odsto Austrijanaca.

I udio Austrijanaca koji optimistički gleda na budućnost EU je porastao od maja 2020. kada je takav stav imalo 34 odsto građana, na trenutnih 46 odsto.

Većina, 61 odsto Austrijanaca se izjašnjava za očuvanje EU nakon rata u Ukrajini, a samo 24 odsto se izjašnjava za povratak nacionalnim državama.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 15