Gorka je najslađa: Otkrivamo i više nego dobre razloge da iz kafe izbacite šećer

0

Za mnoge od nas dan ne može početi bez kafe, što i nije loše. Naime, kafa se, u umjerenim količinama, smatra zdravim napitkom. Bogata je vlaknima i pomaže prevenirati dijabetes te bolesti srca.

No, postoji nešto u vezi sa kafom što nije dobro, a to je šećer. Pijete li zaslađenu kafu, svome tijelu radite više štete nego što mislite. Šećer usporava metabolizam, izaziva upale u organizmu i podiže nivo šećera u krvi što nakon prvobitnog podizanja energije dovodi do njenog drastičnog pada, unutar samo nekoliko sati. Osim toga, šećer podstiče nakupljanje vode u organizmu, loše djeluje na kožu koja postaje suha i umorna, dok kafa sama po sebi ima odličan efekat na kožu. Pijemo li crnu, mlaku kafu, koža će postati blistava i zategnuta.

Prosječni kavopija dodaje tri kašičice šećera u šoljicu kafe, što je puno više od preporučene količine, piše portal QCosta Rica.

Prema Američkoj udruzi za zdravlje srca, žene ne bi smjele prekoračiti dnevnu dozu šećera od šest kašičica, a muškarci devet. Kada bi kafa bila jedini izvor šećera koji dnevno unesemo u sebe, tri kašičice po šoljici ne bi bile problem, no nije tako.

Šećera ima svugdje jer je konzervans, čak i u namirnicama i u jelima u kojima ga ne očekujemo.

Čime sladiti kafu ako ne šećerom?

Najbolje bi bilo preći na gorku, crnu kafu. Iako je riječ o jutarnjem ritualu koji je teško mijenjati, kada se jednom naviknete na nezaslađenu kafu, slatka vam više neće biti privlačna. Otkrićete koliko sama kafa, ako iz nje izbacite i mlijeko, ima bogat okus.

No, ukoliko to nije opcija, postoji nekoliko zdravijih zamjena za šećer.

Cimet vrlo efikasno zamjenjuje šećer, a i napicima i hrani obogaćuje okus. Koristite li cejlonski cimet, činite veliku stvar za zdravlje jer je riječ o nutritivno bogatoj namirnici i jakom antioksidansu. Cejlonski cimet smanjuje upale u organizmu (dok ih šećer pojačava), snižava šećer u krvi, pomaže kod mršavljenja, loše probave, podstiče cirkulaciju i jača imunitet.

Stevija je prirodna zamjena za šećer, do 400 puta slađa od njega, no bez kalorija. Riječ je o derivatu biljke koja raste u Paragvaju. Zanimljivo je da se u toj zemlji stevija od davnina koristi za dentalnu higijenu jer uništava karijes. Vjeruje se i da ima antikancerogeni i antiupalni efekat, prenosi RTL.

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 10