Godinu dana od uzbune u Wuhanu, Kina želi promijeniti priču o porijeklu covida

0

Skoro godinu dana nakon što su doktori identifikovali prve slučajeve koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu, Kina želi da se preispita porijeklo bolesti.

Državni mediji intenzivno izvještavaju o koronavirusu otkrivenom na ambalaži smrznute uvezene hrane te o istraživanjima mogućih slučajeva bolesti otkrivene izvan granica Kine prije decembra 2019. U novinama People’s Daily se navodi kako “svi dostupni dokazi sugerišu da koronavirus nije započeo u Wuhanu”.

“U Wuhanu je koronavirus prvi put detektovan ali to nije mjesto porijekla”, izjavio je Zeng Guang, bivši glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i sprečavanje bolesti, navodi se u izvještaju. Portparol Ministarstva vanjskih poslova, upitan o izvještajima državnih medija kako virus potiče izvan Kine, izjavio je samo kako je važno razlikovati mjesto gdje je covid-19 prvi puta otkriven i gdje je prešao barijeru granicu među vrstama kako bi zarazio ljude.

“Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno značiti da virus potiče iz Kine. Otkrivanje porijekla tekući je proces koji može uključivati više zemalja i regija”, rekao je Zhao Lijian.

Michael Ryan, direktor programa za hitne zdravstvene situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je prošle sedmice kako bi bilo “krajnje spekulativno” tvrditi kako se bolest nije pojavila u Kini, prenosi The Guardian.

Što se tiče izvještaja koji sugeriše da je covid cirkulisao još u jesen 2019. u Italiji, navodi se da se to možda odnosi na druge koronaviruse, a ne na ovaj novi koji se pojavio u Wuhanu.

“Ono što se čini izvjesnim jest da su prvi zabilježeni slučajevi bolesti bili u Kini i zato je vjerovatno da virus potiče iz Kine”, rekao je virolog Jonathan Stoye.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 1