Gewessler: U Austriji moguća vanredna situacija zbog plina

0

Ministrica energetike Austrije Leonore Gewessler najavljuje kako će, ako dalje budu smanjivane isporuke plina iz Rusije, aktivirati plan za vanrednu situaciju.

Gewessler je, u intervjuu dnevniku Oesterreich, kazala da Austrija još nije proglasila vanrednu situaciju, jer trenutne isporuke pokrivaju potrošnju i istovremeno omogućavaju dalje skladištenje. No, ako više ne bude dovoljno isporuka za stvaranje rezervi, najavljuje da će aktivirati plan za vanrednu situaciju.

„Ne smijemo imati iluzije, Vladimir Putin koristi isporuke energenata kako bi nam otežao punjenje skladišta. Austrija je u dobroj poziciji jer ima velika skladišta. Ako naša skladišta budu puna, možemo pokriti njima godišnje potrebe“, objasnila je ona.

Upitana može li garantovati da se tokom zime niko neće morati smrzavati u Austriji, ministrica je kazala kako se zemlja nalazi trenutno u situaciji ranog upozorenja, te kako je naredni nivo situacija upozorenja, kada bi se od industrije zahtijevala štednja.

Zatim slijedi vanredna situacija koja će omogućiti Vladi, objašnjava Gewessler, da uredbom ograniči potrošnju velikih industrijskih postrojenja kako bi domaćinstva ostala topla i kako bi bilo struje.

„Zato niko ne treba strahovati da ćemo imati hladne stanove“, naglasila je ona.

Ukoliko Rusija odluči u potpunosti obustaviti isporuku plina onda će, kaže ministrica, i Austrija biti teško pogođena.

„To je posljedica trodecenijske politike koja nam je donijela zavisnost i ucjenjivost. Tu situaciju moramo okončati. Naša privreda ne smije biti povrediva“, poručila je Gewessler.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 4