Evropski sud poručio Austriji: Granične kontrole neopravdane

0
Evropski sud ocijenio je da su granične kontrole na šengenskom prostoru moguće samo u slučaju ozbiljne prijetnje po javni red i unutrašnju sigurnost i to na maksimalnih šest mjeseci.

Sud je ukazao da je potom potreban dokaz za novu ozbiljnu prijetnju, a Austrija to nije dokazala od 2017. godine.

Na osnovu te odluke dovode se u pitanje granične kontrole koje je Austrija na unutrašnjim šengenskim granicama postavila od migrantske krize, prije sedam godina.

Austrija je odluku o provođenju kontrole na svojim državnim međama produžavala od 2015. na svakih šest mjeseci, što je, prema Evropskom sudu, moguće samo do maksimalno dvije godine, ali ukoliko postoji odgovarajuća preporuka Vijeća EU-a.

Nakon isteka roka zemlje članice mogu nastaviti graničnu kontrolu za daljih šest mjeseci samo uz prilaganje dokaza o ozbiljnoj prijetnji, podvukle su sudije.

Kazna na granici

Povod za odluku Evropskog suda je slučaj jednog građanina EU-a koji je prilikom ulaska u Austriju u augustu i novembru 2019. na slovensko-austrijskoj granici odbijao da pokaže dokumenta.

On je zbog toga kažnjavan sa po 36 eura.

Evropski sud je konstatirao da Austrija od novembra 2017. nije prilagala dokaze o novoj prijetnji, čime se građanima prilikom ulaska iz neke druge članice EU-a ne mogu tražiti dokumenta.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner reagirao je na odluku Evropskog suda ističući da je Austrija, što se tiče ilegalne migracije, zemlja u Evropi koja je jedna od najpogođenijih.

Ukazao je da je i u prvim mjesecima ove godine više ilegalaca ušao u Austriju.

Karner je kazao da je Vijeće ministara unutrašnjih poslova EU-a jedinstveno da su kontrole na granici potrebne za funkcioniranje Šengena.

“Ako je potrebno zaštititi građane i granice onda ćemo to činiti i u budućnosti”, rekao je on.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × 8 =