Evropska komisija predložila da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU

0

Evropska komisija preporučila je da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

„Preporučujemo da se Ukrajini da status kandidata, uz razumijevanje da će ta država provesti niz važnih reformi. Ukrajina je jasno pokazala predanost da živi u skladu s evropskim vrijednostima i standardima. I krenula je, prije rata, na put prema EU“, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja se na press konferenciji pojavila odjevena u boje ukrajinske zastave.

„Ukrajina je već implementirala otprilike 70 posto EU pravila, normi i standarda. Ipak, važno je raditi na vladavini prava, oligarsima, borbi protiv korupcije i temeljnim pravima. Proces se temelji na zaslugama. Dakle, napredak u potpunosti zavisi od Ukrajine“, dodala je šefica Komisije, koja je istakla da želi da Ukrajina zajedno „s nama živi europski san“.

Preporuku da dobije status kandidata dobila je i Moldavija, dok Gruzija ima ‘evropsku perspektivu’, ali mora ‘analizirati da li je ispunila niz uslova kako bi dobila status kandidata’.

Nikada u istoriji Evropske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Evrope službenom Kijevu u otporu agresoru.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × = 8