Evropa počela da troši gas uskladišten za zimu, Austrija veruje Rusiji

0

Smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije primoralo je Evropu da koristi zalihe pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, piše Bloomberg.

Kako se navodi, pad isporuke pogodio je Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad Simens gasnih turbina zbog problema sa njihovom popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale prvi put od sredine aprila.

Prema posljednjim podacima, dodaje se u tekstu, rezerve su smanjene za jedan procentni poen, iako se gas obično ubrizgava samo tokom ljetnjeg perioda, a primljene količine se čuvaju do vrhunca zimske sezone.

Direktor energetskog regulatornog tijela Austrije „E-control” Alfons Haber smatra da je objašnjenje Rusije za trenutne probleme isporuke gasa shvatljivo dok ministar privrede Njemačke Robert Habeck smatra da iza smanjenja isporuka stoji politički motiv, pošto se tokom ljetnjih mjeseci pune rezerve gasa za zimu, Haber to vidi drugačije.

„Ruska argumentacija za smanjenje isporučenih količina nije samo shvatljiva, već i transparentna”, kazao je šef „E-control-a” za austrijski radio „Oe1”.

Haber je objasnio da je problem u jednom dijelu koji je ključan za transport gasa, dodajući da su to „visokokompleksni tehnički instrumenti”.

Da tu nastanu problemi, prema njegovim riječima, je razumljivo. Haber smatra da trenutno manje isporuke ne znače velike probleme, jer Austrija ima velike rezerve gasa.

„Imamo trenutno oko 38,4 teravat sati gasa u skladištima, što je oko 40 odsto godišnje potrošnje Austrije”, objasnio je on.

Ističe da je, kod aktuelne situacije i dalje moguće, i pored stalne potrošnje, dalje puniti skladišta.

Prema pesimističkoj prognozi Wood Mackenzie Ltd, u slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila EU do početka grejne sezone, a u tom slučaju goriva će nestati do januara.

Gazprom je početkom nedjelje saopštio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći da isporučuje gas preko Sjevernog toka u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

Zbog kašnjenja u remontu agregata njemačke kompanije Simens, na stanici mogu da se koriste samo tri gasne kompresorske jedinice, a kako navodi Bloomberg, ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vrati nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 4