Evo šta jedna konzerva Red Bulla radi vašem tijelu

0

Svi ponekad znamo posegnuti za energetskim napitkom da nas na brzinu “podigne”, iako znamo da energetska pića štete našem organizmu.

Znate li kako samo jedna limenka Red Bulla utiče na organizam? Odgovor je dala ekipa s britanskog site-a Personalise, i došli su do zapanjujućih informacija o djelovanju energetskih pića na ljudski organizam.

Red Bull na mozak tinejdžera zapravo utiče kao kokain.

Jedna limenka Red Bulla sadrži duplo više kofeina nego jedna šolja kafe. U prvih deset minuta od ispijanja kofein se širi kroz krvotok. Krvni pritisak se blago povećava, a rad srca ubrzava.

Nakon 30-50 minuta apsorpcija kofeina je gotova. Pospanost nestaje i osjećate nagli rast energije. Glukoza iz Red Bulla potiče inzulin, a jetra šećer počinje pretvarati u masti. Receptori u mozgu su sada blokirani da se ne biste osjećali pospano. U ovom periodu je djelovanje energetskog pića najjače.

Nakon dva sata dolazi do naglog opadanja šećera, a popušta i efekat kofeina. Sada već osjećate umor i nivo energije pada.

Nakon 5 do 6 sati količina kofeina se u vašem organizmu se dvostruko smanjila. Potrebno je oko 12 sati da se kofein skroz izbaci iz krvotoka.

U period od 12 do 24 sata nakon što ste uzeli svoju dozu kofeina iz energetskog napitka, vaš organizam je spreman za još jednu dozu. Ali, ako počnete da pijete energetske napitke svakodnevno ili po nekoliko svakog dana, bićete letargični, moguće je da ćete imati glavobolju i konstipaciju.

Sedam do 12 dana je vremenski okvir za koje tijelo postaje tolerantno na regularne doze kofeina. To znači da kofein poslije tog vremena neće imati više nikakvog efekta na vaš organizam, ako ga unosite svakodnevno u istim dozama.

Foto: Shutterstock

Foto: Clari Massimiliano / Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 − 1 =