Epidemija gripe prijeti Austriji

0

Prema procjenama stručnjaka očekuje se da će virus gripe pokositi oko 400.000 ljudi. Ujedno, stručnjaci predviđaju da će u narednim sedmicama porasti broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom H3N3.

Iako zima polako gubi dah, sezona gripe ne jenjava, a broj oboljelih svakodnevno je u porastu. Prema procjenama stručnjaka očekuje se da će virus gripa H3N2 pokositi oko 400.000 ljudi u Austriji.

Tri četvrtine do sada oboljelih zaraženo je virusom H3N2, koji je mutirao i postao otporan na vakcinu. Virus H3N2, koji trenutno hara, agresivniji je nego dosadašnji, uobičajeni virusi gripe. Osim toga veliki problem predstavlja i to što vakcina protiv ovogodišnjeg virusa u većini slučajeva gotovo ili veoma slabo djeluje. Virolog Franz H. Heinz je izjavio da u 75 posto slučajeva vakcinisanje ne pomaže, ili pomaže ali “vrlo malo”.

Zbog toga se očekuje i povećana smrtnost od ovog virusa, a doktori procjenjuju da bi i do 15 osoba dnevno moglo umrijeti od ovog virusa dok epidemija ne splasne.

“Očekujemo da će grip trajati još dvije sedmice”, procjenjuje Michael Kunze doktor medicine. Kako Kunze ističe, Vrhunac je već dostignut, ali opasnost od zaraze još nije prošla.

„Ovogodišnji talas gripe mnogo je jači nego u posljednje dvije godine, kako po broju oboljelih, tako i po težim zdravstvenim tegobama koje izaziva ovogodišnji virus“, kaže Kunze.

Oni koje ovogodišnji virus dohvati bi zbog bolesti na bolovanju trebali da provedu najmanje dve sedmice, što zbog svog oporavka, što zbog opasnosti po radne kolege.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 28