ECDC: Broj zaraženih koronavirusom posljednjih sedmica raste

0

Brojke novozaraženih koronavirusom posljednjih sedmica su u porastu širom Evrope. Zbog toga neke evropske zemlje već najavljuju povratak mjera protiv korone.

“Većina zemalja Evropske unije otkrila je nizak udoo SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, ali mnoge su zabilježile su porast posljednjih sedmica. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2”, upozoravaju iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama – uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Holandiju, Španiju i Švedsku.

Ističu da će te varijante postati dominantne u cijeloj EU, što će vjerovatno rezultirati povećanjem broja slučajeva koronavirusa u narednim sedmicama.

Nemačka razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja u jesen. Prema prijedlozima, maske bi ponovno trebalo da budu obavezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanje kontakata.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 4 =