DW: “Neće biti epidemije” majmunskih boginja u Evropi

0

Bolest koja se neočekivano širi Evropom početkom maja se pojavila u Španiji, Italiji, Portugaliji i Francuskoj, ali i u SAD i Australiji. Posljednjih dana registrovana je u Švajcarskoj, Izraelu i Njemačkoj.

Naučnici kažu da nema razloga za paniku, ali da se stvar mora shvatiti ozbiljno. Nejasno je kako je talas zaraza stigao u Evropu, piše DW.

Najviše su pogođeni homoseksualni muškarci koji su nedavno imali seksualni odnos, rekao je Leif Erik Sander, infektolog iz berlinske klinike Charite.

“Kako se infekcija prenosi bliskim kontaktom kože i, možda, sluzokože i kapljično, preporučujem naročit oprez i izbjegavanje bliskih nezaštićenih kontakata sa nepoznatim osobama”, rekao je Sander.

Berlinska senatorka za zdravlje Ulrike Gote je rekla da „nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer su naučna saznanja o bolesti još uslovna, jer je bolest rijetka”. Ona je dodala i da stručnjaci ne vjeruju da će majmunske boginje izazvati pandemiju.

Institut „Robert Koch” tretira opasnost za javno zdravlje kao „nisku” jer se virus prenosi bliskim kontaktom kožom.

„Ovo neće izazvati nacionalne epidemije kao covid”, uvjeren je i Jimmy Whitworth, profesor javnog zdravlja iz Londona. „Ali, radi se o ozbiljnoj pojavi ozbiljne bolesti.”

 

Izvor: DW

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + 4 =