Dražen Žerić Žera: Još uvijek ne razmišljam o penziji!

0

Trideset godina Dražen Žerić Žera je dio domaće muzičke scene, a nakon što je Crvena jabuka nedavno objavila dvostruki album sa čak 25 novih pjesama postali su jedan od najprodavanijih izvođača u regiji.

To dovoljno govori da se publika itekako zaželjela pjesama benda koji je nastao u Sarajevu davne 1985. godine, a čije koncertne aktivnosti ne jenjavaju.

Međutim, dok se drugi bendovi sve više okreću playback i digitalizovanim izvedbama na matricama, Žerina “Jabuka“ jedan je od rijetkih bendova s našeg područja koji njeguje akustične koncerte ne povlađujući se modernim trendovima dvorana sa interaktivnim binama i drugim čudima koji muziku bacaju u drugi plan.

Razlog je, kaže Žera, što su im takvi performansi emotivniji i više ih vežu s publikom jer oni „vole svojim baladama publiku prožeti nostalgijom za starim vremenima“, otkrio je legendarni frontmen jednog od najboljih izvornih pop bendova u regiji.

„Nevjerovatna je atmosfera na akustičnim koncertima, jer se stvara nova muzička dimenzija kojom smo se zarazili kada smo čuli unplugged performanse Eric Claptona i Bryan Adamsa”, otkrio je Žera dodavši da su zbog te vrste koncerata čak promijenili aranžmane svih pjesama i prilagodili ih instrumentima bez struje.

Žera: „Treba biti dosljedan, bez foliranja“

Recept dugovječnosti i iznimne popularnosti na prostorima svih bivših republika Žera i Crvena jabuka možda ponajviše duguju tome što su ostali dosljedni sebi, uprkos turbulentnim vremenima ne dopuštajući da ih emocije udalje od publike koju su 80-ih stekli. Upravo zato Žera često ističe razočaranost današnjom scenom.

„Budući da sam 80-ih bio suvremenikom te scene, ne bih ovo danas htio nazvati scenom. Mnogo više se očekivalo. Danas gledamo paradu lažnog glamura i silikona. Sve je danas bitno osim pjesme, a muzika je važila za umjetnost. Danas, bitna je senzacija, a sve će to dugoročno sigurno imati posljedice“, kaže Žera.

Na pitanje da li razmišlja o penziji, odlučno kaže: „Nijedan muzičar ne razmišlja o penziji. Čak i kada se povuče sa scene, svira i stvara muziku u nekom drugom obliku. Trideset godina je puno na papiru, ali meni je to brzo išlo i još uvijek ne osjećam umor“.

Iako danas više ne živi u svom rodnom Sarajevu, Žera priznaje da mu svaki dan nedostaje, a pogotovo kad se zaželi sarajevske raje, ćevapa i tufahija. „Imao sam sreću života u Sarajevu, ali i te generacije Dugmeta, Bebeka, Kemala Montena, Davorina Popovića i Indexa da od njih nešto naučim“, ispričao je Žera.

Foto: Wikipedia / The original uploader was Sduca at Serbian Wikipedia. / CC BY-SA 3.0 RS

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 9