Doskočili poskupljenima: Porodica iz Beča sama proizvodi struju

0

U Austriji je za početak septembra najavljen novi porast cijena električne energije i plina. U Beču i Donjoj Austriji cijena struje u prosjeku će biti viša za 85 posto, a plina za 97 posto.  Anketa je pokazala da je dvije trećine Austrijanaca ne samo zabrinuto nego i vrlo pesimistično gleda troškova života u sljedećih godinu dana.

Kako pišu austrijski mediji, sva ta neizvjesnost i stalno “bombardovanje” građana  s poskupljenjima mnogima je već dozlogrdila. Tako i mladoj, inovativnoj porodici Prettenhofer iz Beča. Nakon što je bračni par Sabine (40) i Michael (42), koji imaju dvogodišnjeg sina Felixa čuo za ponovno poskupljenje struje i plina odlučio je na svoj balkon u 2. bečkom stambenom okrugu Leopoldstadt postaviti solarno postrojenje, piše dnevni list Heute. Kako su izračunali, svaki sunčani sat proizveden  na njihovoj “balkonskoj elektrani” znači im uštedu u kućnoj blagajni.

“Godišnje potrošimo oko 2.400 kW/sati struje. Četvrtinu od toga ćemo ubuduće sami proizvesti pomoću naša dva solarna panela”, rekla je Sabina za Heute. Dodala je kako će se investicija od uloženih 500 eura za solarne panele, vratiti za otprilike pet godina, a vjerojatno i znatno brže s obzirom na rastuće cijene energenata.

“Sami smo montirali postrojenje, kako bi uštedjeli i na troškovima montaže. Bili smo iznenađeni kako je to zapravo jednostavno”, istakao je Sabinin suprug Michael. Napomenuo je kako su odmah, nakon što su obavijestili mrežnog operatora, uključili njihovo postrojenje. Oboje supružnika je istaknulo, kako se nadaju da će njihov primjer slijediti i drugi.

“U Beču ima toliko mnogo balkona i terasa, koje bi se moglo iskoristiti. To koristi ne samo zaštiti okoline nego i dugoročno rasterećuje novčanik”, poruka je mladog bečkog bračnog para svim zainteresovanima za “vlastitu balkonsku elektranu”.

A očito ih je neočekivano veliki broj. To potvrđuje i ogroman broj pitanja upućen bečkoj porodici preko Twitter, gdje se može kupiti solarno postrojenje.

“Prodavač je čak nakratko deaktivirao svoju web stranicu, jer je bilo toliko poziva da je mislio da mu je stranica hakovana”, napomenula je Sabina.

Vijest o domišljatom i snalažljivom bračnom paru iz Beča odmah je došla i do nadležnih za energetska pitanja, koji su zainteresovanima poručili da vlast “neće subvencionisati balkonske elektrane”. Uz obrazloženje, kako za ovaj vid solarnih panela, jer proizvedena struja ne ide u javnu mrežu operatora, nema financijske podrške, ne može skladištiti nego se mora odmah upotrijebiti.

Ali to za dosjetljivi bečki bračni par, očito nije nikakav problem. “S malo kreativnog planiranja sve se može riješiti”, tvrde Sabina i Michael i navode svoj primjer:

“Mašine za veš i za pranje suđa programiramo tako da rade uvijek kada sije sunce”.

 

 

Izvor: Fenix magazin

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 2