Digital Days 2019: Beč dodijelio nagradu „Hedy Lamarr“

0

Festival Digital Days 2019 pod motom „Beč na putu ka glavnom gradu digitalizacije u Europi“ posjetilo je više od 4500 ljudi, a u okviru festivala dodijeljena je i prestižna nagrada „Hedy Lamarr“.

Glavne teme ovog događaja bile su ekonomija, zdravlje, etika, sigurnost i mobilnost. IT-kompanije i  mnoge institucije prezentovale su svoje inovativne tehnologije, projekte i rješenja.

Nagrada „Hedy Lamarr“ za inovacije u oblasti informacionih tehnologija ove godine je pripala docentu Tehničkog univerziteta u Beču Martini Lindorfer koja se bavi metodama automatskog otkrivanja i zaštite od štetnih programa na mobilnim telefonima. Pored nagrade naučnici je uručena i novčana nagrada u iznosu od 10 hiljada eura.

„Nadam se da će ova nagrada inspirisati druge mlade žene da se bave istraživanjem bezbjednosti u oblasti informacionih tehnologija“, izjavila je Lindorfer.

Na Digital Days 2019 prikazane su mogućnosti digitalizacije uz mješavinu teorije i prakse. Filozof Richard David Precht i autorka Ingrid Brodnig razgovarali su o vještačkoj inteligenciji i njenom uticaju na ljude. Richard David Precht je istakao da inovacije koje neminovno dolaze uz vještačku inteligenciju ipak neće moći da uklone samog čovjeka iz cjelokupnog konteksta. Ovaj njemački filozof je naglasio da empatija i emocije ipak igraju veću ulogu od racionalnosti i obrade podataka.

„Vaspitači i vaspitačice će i dalje postojati. Zašto? Zato što niko ne želi da svoju djecu povjeri na čuvanje robotima koji nisu u stanju da obave takav zadatak“, izjavio je Precht. Jasna poruka ovogodišnjeg festivala glasi: „Čovjek mora ostati u centru – potreban nam je digitalni humanizam“.

Organizator festival Digital Days je Grad Beč odnosno jedna od kompanija Wien Holdinga – Urban Innovation Vienna.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Franck V

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 45