Deset najvećih serijskih ubica koje svijet pamti

0

Fenomenom serijskog ubice najčešće pogađa Ameriku, gdje u prosjeku na 700.000 stanovnika dolazi jedan „izrod“, dok se u Evropi na više od milion stanovnika javlja jedan serijski ubica.

Prema istraživanjima, prosječan serijski ubica je najčešće bijelac, heteroseksualac, miran čovjek iz kraja. Žrtve su uglavnom prostitutke, djeca, mlade žene, autostoperi. Da stvar bude gora, prema nekim statistikama u svakom trenutku na svjetskim ulicama slobodno šeta četrdeset serijskih ubica!

The Zodiac Killer

Zodijak je serijski ubica koji je „ordinirao“ krajem 1960-ih u sjevernoj Kaliforniji. Sam je dao sebi ime u nizu šifrovanih pisama, koje je slao medijima. Iako je u pismima tvrdio da je ubio 37 osoba, istraga je utvrdila da je ubio sedam osoba, kao i da su dvije žrtve preživile. Identitet ubice, iako je bilo osumnjičenih, nikad nije otkriven. U jednom od pisama je napisao da „voli ubijati, jer je to veoma zabavno“, a poslužio je kao inspiracija za nekoliko filmova rađenih prema istinitim događajima.

Gerald Eugene Stano

Gerald Stano je bio brutalni serijski ubica čije su žrtve bile uglavnom prostitutke i autostoperi. Svoje žrtve najčešće bi upucao, izbo ili ugušio. Ubijati je počeo sa 18 godina, a do svog 29. rođendana je već bio u zatvoru, osuđen na smrt, jer je ubio 41 ženu. Nakon 18 godina iza rešetaka, godine 1998., pogubljen je na električnoj stolici.

Edward Gein

Bizarna i morbidna priroda Geinovih zločina je šokirala svijet. Radio je kao bebi-siter, a u privatnom životu redovno je odlazio na groblje gdje je otvarao grobove i nosio kući dijelove tijela. Ukrašavao je stan, ušima, vaginama, lobanjama, a strast mu je bila ljudska koža, od koje je presvukao sve stolice.

Kada je uhapšen, policija je u hangaru pored Geinove kuće našla tijelo žene okačeno na kuke, odranu i bez glave, a pored na šporetu se kuhalo njeno srce. Oko kuće su pronađeni dijelovi tijela najmanje 18 žena. Za neke od njih se nikada nije saznalo da li su bile mrtve ili žive prije nego što su ga srele. Izvukao se ludilom i do smrti je bio u bolnici, a umro je 1984. u 78. godini. Iako djeluje bizarno, Gein je bio „najinspirativniji“ ubica, čija su zlodjela poslužila kao inspiracija za filmove Psycho, Buffalo Bill (Silence of the Lambs) i Leatherface.

Dr. Harold Shipman

Harold Shipman, doktor s četvero djece i suprugom i tamnom stranom. Smatra se da je ubio 236 pacijenata u 24 godine, a njegove žrtve su uvijek umirale iznenada, bez prethodnih zapisa o smrtnoj bolesti i uglavnom su nađeni kako sjede u stolicama. Iako je to policiji bilo sumnjivo, nisu ništa pronašli. Uhapšen je nakon što je krivotvorio testament netom „preminule“ bivše gradonačelnice u kojem je on bio nasljednik. Ekshumacija i naknadna obdukcija tijela je pokazala da je gđi Grundy ubrizgana smrtna doza morfija. Shipman nije pokazivao znakove kajanja za 15 ubistava za koja je optužen (iako se znala veća brojka) i osuđen je na doživotnu robiju. Četiri godine kasnije, ovaj nesvakidašnji serijski ubica se objesio u svojoj ćeliji.

Gary Leon Ridgway

Gary je postao poznat kao “Green River Killer” jer je sva tijela bacao u istoimenu rijeku u Washingtonu. Silovao i ubijao je 1980-ih godina, a otimao je prostitutke i djevojke koje su pobjegle od kuće. Pošto je 1984. godine prošao na detektoru laži, tek 2001. godine je osuđen zahvaljujući otkrićima na području analize DNA, što ga je povezalo sa žrtvama od prije 20 godina. Proglašen je krivim za 49 ubistava, no iako je priznao 71, pretpostavlja se da je odgovoran za 90 ubistava.

Ted Bundy

Ted Bundy, zanimanjem pravnik, je bio sadista i nekrofil koji je ubio više od trideset žena. Žrtve bi silovao i sodomizirao, te ubio tupim predmetom, ali ne uvijek tim redom. Godine 1975. je uhapšen, ali je pobjegao. Dok je bio u bijegu, provalio je u ženski studentski dom i silovao i ubio dvije djevojke, te mjesec dana kasnije isto učinio i djevojčici od 12 godina. Ponovo je uhapšen i 1979. je osuđen na smrtnu kaznu, a pogubljen je deset godina kasnije na električnoj stolici.

John Wayne Gacy

J.W. Gacy je danju bio klovn i zabavljao djecu, a noću bi mučio, silovao i brutalno ubijao dječake. Nakon nestanka posljednje žrtve policija mu je pretražila kuću i otkrila tridesetak trupala zakopanih ispod kuće. Na suđenju je izjavio da se osjeća krivim jedino zbog „vođenja groblja bez dozvole“. Osuđen je na smrt 1980. zbog ubistva 33 dječaka, a pogubljen je 14 godina kasnije. Ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda s presudom od 21 doživotne kazne zatvora i 12 smrtnih kazni.

Edmund Kemper

Ed Kemper je vrlo rano počeo pokazivati znakove poremećaja. Roditelji su mu bili razvedeni, a nakon što ga je majka poslala da živi s ocem, on ga je proslijedio baki i djedu koje je ubio sa svega 16 godina. Uhapšen je, te proglašen psihički bolesnim. Kemper, s koeficijentom inteligencije 136, uvjerio je doktore da je zdrav. S ubistvima je nastavio osam godina kasnije kad je pokupio dvije 18-godišnje studentice, koje je izbo nožem, a zatim odvezao u stan i seksualno zlostavljao mrtva tijela, te snimio fotografije prije nego što im je odrezao glave. „Ritual“ je postao rutina, a jedino su se mijenjale žrtve. Za Uskrs 1973. godine, golemi monstrum, visok 206 cm i težak 136 kilograma, ubio je čekićem svoju majku, odrubio joj glavu i silovao tijelo. Nakon tog i ubistva majčine prijateljice, razočaran što njegovi zločini nisu privukli veću pažnju medija, prijavio se policiji. Osuđen je na doživotni zatvor i još uvijek služi kaznu.

Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer, ostao je upamćen kao jedan od najgorih serijskih ubica u Americi, čija su ubistva uključivala nekrofiliju, komadanje tijela i kanibalizam. Prvo ubistvo počinio je s 18 godina, a ukupno je ubio 17 muškaraca. Osim što je dijelove tijela držao u frižideru, o njegovoj poremećenosti govori i činjenica da je dobio ideju da bi mogao pretvoriti svoje žrtve u „zombije“ zbog čega je bušio rupe u lubanjama živih žrtava, te im ubrizgavao kiselinu ili kipuću vodu. Uhapšen je 1991. godine i osuđen na jednu od najvećih kazni ikad izrečenih u SAD – 15 doživotnih robija, tj. ukupno 943 godine zatvora! Međutim, 1994. godine ubijen je u zatvoru.

Henry Lee Lucas & Ottis Toole

Henry Lucas i Ottis Toole su potekli iz siromaštva, s fizičkim nedostatcima, odbačeni od društva, bili su zlostavljani i seksualno i fizički. S ubijanjem su počeli kao tinejdžeri, Lucas s majkom zlostavljačicom, a Toole sa strancem koji mu je ponudio seks. Karika koja je nedostajala je bila što se nisu poznavali, a kad su se upoznali, postali su najmonstruozniji duo u istoriji SAD. Iako je dio njihov život dijelom nepoznanica, ono što se zna, je da je uključivao sodomiju, davljenje, ubadanje, rezanje, pucanje, nekrofiliju, komadanje i kanibalizam. Uhapšeni su 1983. godine, nakon čega je Lucas osuđen na smrt, a njegov partner u zločinu i ljubavi Ottis Toole na šest doživotnih robija. Ipak, tadašnji guverner George W. Bush je smrtnu osudu preinačio u doživotnu kaznu pa je Lucas umro prirodnom smrću 2001. godine, dok je Toole umro pet godina ranije od ciroze. Iako su priznali mnogo više ubistava, o kojima su znali detalje „rezervisane“ samo za počinioce, policija ih je uspjela povezati sa „samo“ 189. Pravi broj žrtava nije poznat, a po njihovim zlodjelima je snimljen film „Henry: Portrait of a Serial Killer“.

Foto: Shutterstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 12