Deset koraka za ispravno pranje ruku

0

Pravilno pranje ruku jedna je od najvažnijih mjera sprečavanja širenja zaraznih bolesti. Radi se o osnovi higijene koja bi svakome trebala biti u navici. Ruke trebamo prati uvijek kada izvana dolazimo kući ili na posao, kao i svaki put kad nam izgledaju prljavo. Trebamo ih prati prije jela, kuhanja, nakon odlaska u WC… i u mnogim drugim situacijama.

Jednostavno, ruke trebamo prati često jer na taj način sprečavamo prenošenje bakterija i virusa s obzirom na to da rukama vrlo često dodirujemo lice, a da ne govorimo o unošenju hrane s prljavim rukama. Rukama dotičemo praktički sve i zbog toga je njihovo pranje iznimno važno.

Ipak, mali broj ljudi to čini pravilno. Mnogi propuste oprati dijelove kao što su palčevi, vrhovi prstiju i prostori između prstiju.

Kako bi pranje ruku bilo efikasno, važno je odraditi nekoliko najvažnijih koraka koje je na svojim stranicama objavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Pročitajte ih u nastavku:

1. Namočite ruke vodom

2. Nanesite sapun za pranje ruku

3. Trljajte dlan o dlan obje ruke

4. Trljajte dlan desne ruke o nadlanicu lijeve i obratno

5. Isprepletite prste i trljajte dlan o dlan obje ruke

6. Obuhvatite prste suprotne ruke i trljajte

7. Kružnim pokretima jedne ruke trljajte palac druge ruke i obratno

8. Vrhove prstiju desne ruke kružno trljajte o dlan lijeve ruke i obratno

9. Isperite ruke vodom

10. Osušite ruke

Iako vam se možda čini da je ovaj postupak prekomplikovan, on traje 30-ak sekundi.

Bitno je samo stvoriti naviku i u nekom trenutku odrađivaćete ga bez previše razmišljanja i sa samo pola minute izdvojenog vremena učinićete puno za svoje zdravlje, prenosi zadovoljna.hr.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 10