Da li plaćate veću kiriju u Austriji nego što je normalna cijena?

0

Porast broja stanovnika u glavnom gradu Austrije i manjak stanova za izdavanje na tržištu nekretnina predstavljaju veliki problem za građane sa prostora bivše Jugoslavije, koji se svakodnevno suočavaju sa prevarama – objektima koji se izdaju na crno, bez ugovora, mimo zakona uvećanim kirijama i agencijama koje svoje usluge održavanja zgrada naplaćuju više nego što bi trebalo; upozorava advokat za nekretnine Dr Clemens Vintschgau iz Udruženja građana Privileg.

Situacija bi mogla da postane još ozbiljnija, objašnjavaju u udruženju, kada se zna da je Beč godinama unazad na vrhu liste gradova sa najboljim kvalitetom života i da konstantno privlači emigrante, zbog čega se prognozira da će se broj stanovnika do 2029. godine sa trenutnih 1,8 miliona povećati na više od dva miliona.

“Sa 4.000 stanovnika po kilometru kvadratnom, Beč spada u gusto naseljene gradove. Grad u svom vlasništvu ima između 200.000 do 220.000 stanova, ali je do njih veoma teško doći. Iz tog razloga našim građanima sa regulisanim statusom u Austriji na raspolaganju ostaju bečki stanovi koji se nalaze u privatnom vlasništvu, gdje Zakon o stanovanju propisuje uslove za stanodavce, maksimalnu visinu kirije u starogradnji (zgradama izgrađenim do 1945. godine) i obaveze za najamnike stanova”, kažu iz udruženja Privileg koje pruža besplatnu savjetodavnu, pravnu pomoć na maternjem jeziku građanima iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Dr Clemens Vintschgau, advokat sa 30 godina iskustva u oblasti nekretnina, ističe da godinama unazad sastavlja ugovore za ljude porijeklom sa ex-yu teritorije, koji u čak 70 posto slučajeva plaćaju kiriju u starogradnji za 30 do 50 posto više od zakonskog maksimuma. Tvrdi da je veoma dobro upoznat sa mnogobrojnim slučajevima prevara kroz koje prolaze, najčešće zato što je Zakon o stambenom pravu podložan različitom tumačenju.

“To je i razlog zbog kog im kroz saradnju sa Udruženjem građana Privileg pomažem, prije svega tako što pregledam njihove ugovore, pružim im pravne savjete, a kasnije zastupam na sudu, ili još bolje, vansudskim poravnanjem riješim slučaj. Cilj je da im retroaktivno za tri godine unazad vratimo novac od preplaćenih stanarina”, objašnjava dr Vintschgau.

On otkriva da je potrebno da građanin koji želi da iznajmi stan ima regulisanu boravišnu i radnu dozvolu, dokaz da nije osuđivan, platnu listu za tri mjeseca unazad, i da pored provizije agenciji za nekretnine, unaprijed plati i kauciju u visini tri mjesečne kirije za slučaj nepredviđene štete i potrebe za egzekucijom, odnosno prisilne naplate duga na osnovu zakonske odluke koja može da traje od šest do devet mjeseci, piše Buka.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 4 =