Covid testovi u obliku lizalica u vrtićima u Austriji

0

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante koronavirusa koja je dominanta u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje virusa među mladima i djecom.

Kako bi “pratili zarazu” i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35.000 testova lizalica, rekao je portparol tamošnje regionalne vlade. Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa nedjeljno.

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Födinger, čelnica laboratorije u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorka jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji. Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestonice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

“Imam ideju i za to”, odgovorila je Födinger.
Ona u pet bečkih vrtića sada sprovodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica i mogu li ući u širu primjenu.
Foto: Pixabay
Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 3