Čaša piva dnevno dobra za zdravlje

0

Pretjerana konzumacija piva može dovesti do neželjenih reakcija kao što su srčana oboljenja, i bolesti jetre. Međutim, u umjerenim količinama, postižu se pozitivni efekti na zdravlje.

Američka istraživanja su pokazala da osobe koje piju pivo imaju manje šanse da obole od Alchajmera. Naime, silikon u pivu pomaže u sprečavanju opadanja moždanih funkcija.

Stručnjaci navode da čaša piva dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Studija je pokazala da oni koji na ovaj način konzumiraju pivo imaju 42 posto manje šanse da obole od srčane bolesti, u odnosu na one koji ne piju. Preporučuje se pivo od pet posto alkohola.

Za jačanje kostiju odgovoran je silikon u pivu, isti onaj koji utiče na pozitivan rad moždanih funkcija. Studija je pokazala da osobe koje unose umjerenu količinu piva imaju jaču gustinu kostiju od onih koji ne konzumiraju pivo, dok oni koji konzumiraju previše ovog pića, imaju preslabe kosti. Stvar je u umjerenosti, koja itekako može da se primijeni kada je zdravlje u pitanju, piše Nova.rs.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + 8 =