BUM kuhar: Kako bez greške pripremiti sočan komad mesa?

0

Priprema mesa je ponekad i za najiskusnije kuhare pravi izazov – suho, prepečeno ili zagorjelo… No kulinarski stručnjaci otkrili su kako da dobijete sočni komad mesa za svečani ručak kojem nećete odoljeti.

Prvi i osnovni savjet kad je meso u pitanju je pravilno soljenje. Vrhunski kuhari kažu da so izgori pri jakim temperaturama i mijenja okus mesa. Zato se preporučuje da se meso soli nakon što je pečeno. Takođe, ma koliko bili gladni meso treba pustiti da malo odstoji jer će biti sočnije kada se sokovi rasporede, a dovoljno je da odstoji pokriveno folijom čak i petnaestak minuta.

Tokom same pripreme, ne stavljajte previše namirnica odjednom jer se neće ravnomjerno ispeći, a i veće su šanse da nešto zagori. Slavni kuhari sugerišu i da ne zagrijavate ulje unaprijed, već tek kada je sve spremno za pečenje, osim ako imate krvavije komade mesa.

Kada su u pitanju dodaci, bez obzira koje meso koristite, kupovni umaci su previše gusti i samo se lijepe. Zato se preporučuju domaći umaci s malo temeljca i začina, a i mariniranje je obavezno. Dakle, ako želite ukusan mesni obrok za nedjeljni ručak potrebno je malo planiranja. Prijatno!

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 3