Britanci kraj lockdowna slavili u prepunim pubovima, evo kako su došli do toga

0

Velikom Britanijom posljednjih se dana konačno širi optimizam. Ostrvski mediji javljaju da je u londonskom Sohou zavladalo pravo partijanersko raspoloženje kada je početkom sedmice na snagu stupila druga faza popuštanja epidemioloških mjera.

Stolovi su bili prepuni ljudi koji su se, uprkos prohladnom vremenu, zaželjeli  prvog pića ili obroka na otvorenom u posljednjih nekoliko mjeseci. Mnogi su čak zaplesali na ulicama.

Kako je Velika Britanija, od jedne od najpogođenijih zemalja covidom-19, s oko 4.4 miliona potvrđenih zaraza i 127.161 umrlih, došla do slavljeničkog raspoloženja?

Kako pokazuju stranice Our World in Data i Worldometer, broj novozaraženih u toj zemlji pao je s preko 60.000 na dan početkom januara na ispod 2000 posljednjih dana. Posebno ohrabruje činjenica da je broj smrtnih slučajeva početkom aprila pao ispod 50 dnevno, dok je još sredinom januara nerijetko prelazio 1500.

Britanci su taj uspjeh ostvarili kombinacijom masovne kampanje cijepljenja i strogog lockdowna. Velika Britanija jedan je od svjetskih predvodnika u cijepljenju. Do sada je ukupno primijenila oko 60 doza na 100 stanovnika.

To znači da je cijepljeno oko 48.4% stanovništva jednom dozom te oko 11.8% objema. Smanjenje broja smrtnih slučajeva vjerovatno je dijelom rezultat procjepljivanja rizičnih grupa.

Ali, i dalje ostaje preporuka da se radi od kuće, ako je to moguće, te da se broj putovanja drži na minimumu koliko je god moguće.

Takođe, još uvijek nije dopušteno miješanje u zatvorenom s ljudima koji nisu iz istog kućanstva ili iz istog kruga.

Prema smjernicama vlade, daljnja popuštanja trebala bi uslijediti u 3. i 4. fazi, u maju i junu, ako epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

 

 

Izvor: Index.hr

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 72