Bivši ministar Anschober napisao knjigu o koronavirusu

0

Bivši austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober postao je uspješan autor publicističkog djela o koronavirusu pod nazivom “Pandemija”.

U knjizi je analizirao politike primjenjene tokom borbe protiv koronavirusa, kombinujući ih sa opisima sudbine nekolicine oboljelih.

Knjiga ovog 61-godišnjeg političara Zelenih izbila je na prvo mjesto liste publicističkih bestselera u Austriji.

“Ovo je iznenađujuće, no činjenica je da je pandemija sve izmijenila”, rekao je Anschober za dpa.

Bivši ministar smatra da je jedna od osnovnih greški političara bila pokušaj izjednačavanja onih koji su bili skeptični prema vakcinama i protivnika vakcina.

U knjizi iznosi podatak prema kom je među 30 posto nevakcinisanih Austrijanaca tek svaki treći antivakser, a ostali čekaju dodatne informacije i pojašnjenja.

Nehajan stav koji se proširio među ljudima s obzirom na sve manji broj zaraženih delikatna je stvar, smatra on.

Upozoriti ljude na moguće opasnosti i izvući ih iz ovakvog “bezbrižnog raspoloženja sada će biti još teže”, rekao je, misleći pritom na kampanju vakcinacije u jesen.

Anschober smatra da bi bilo idealno primijeniti zajedničku evropsku strategiju koja se neće zasnuvati na nizu različitih mjera.

“Ljudi nemaju povjerenja u politiku i političare ako u susjednim područjima, poput Bavarske, Češke ili Salzburga, vladaju drukčija pravila”, rekao je on.

“Obavezna vakcinacija koja je u Austriji na čekanju, neizbježna je ako do septembra ne budemo imali stopu vakcinisanih od 90 posto”, smatra bivši ministar zdravstva.

 

 

Foto: BKA / Andy Wenzel

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 3 = 6