Beč: Umjetnost kao spoj istraživanja, tehnologije i aktivizma

0

Muzej „Kunst Haus Wien“ u Beču trenutno prikazuje izložbu „The Big Invisible“ na temu „Životna sredina i održivost“. Izložba je rezultat projekta u kome je učestvovalo pet savremenih umjetnika. John Gerrard, Markus Hoffmann, Hanna Husberg, Markus Jeschaunig i Pei-Ying Lin su svojim radovima zauzeli stav prema najvećem izazovu naše epohe: globalno uništenje životne sredine koje je prouzrokovao čovjek.

U fokusu izložbe su zagađenje vazduha, globalno zagrijavanje, virusi, nuklearno zračenje i izlivanje nafte, a njihova umjetnička strategija predstavlja spoj istraživanja, tehnologije i aktivizma. U radovima su zastupljeni različitih medija: fotografija, kompjuterska simulacija, instalacija, video zapis, skulptura i performans. Umjetnici su koristili podatke dostupne javnosti, koji su uglavnom apstraktni i teško zamislivi, i dali su im umjetnički oblik, koji može da se vidi, čuje, osjeti, miriše i na kraju doživi.

Cilj projekta je bio da se podstakne razmišljanje o čovjekovom odnosu prema prirodi. Kuratori izložbe Jade Niklaj i Jasmine Ostendorf željele su da odgovore na pitanje kako razumjeti drastične promjene u životnoj sredini, ako ne možemo da vidimo uzroke tih promjena i neposredno doživimo njihove posljedice? Izložba će biti otvorena do 21. januara 2018. godine.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Hanna Husberg, Foto Anna Autio

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 4