Beč s prvog mjesta najboljih gradova za život pao na 12. mjesto

0

Studija koju sprovodi svake godine britanski magazin Economist, a kojom se procjenjuje kvalitet života u svjetskim metropolama, plasirala je Beč tek na 12. mjesto.

Posljedice pandemije osigurale su da Beč nakon tri godine više nije na prvoj poziciji na listi ,,Economist Intelligence Unit Ranking” (EIU) . Umjesto Beča na pobjedničko postolje popeo se novozelandski lučki grad Auckland, a slijede ga Osaka u Japanu i Adelaide u Australiji. Na kraju popisa ponovo je Damask u Siriji.

Može se reći da je pandemija koronavirusa dovela do globalnog kolapsa životnog standarda – prosječna vrijednost kvaliteta života bila je gotovo sedam bodova niža nego prije izbijanja. Opterećenja na zdravstveni sistem bila su razmjerno veća nego drugdje – uključujući nedostatak kulturne ponude koji se dogodio uslijed mnogobrojnih zaključavanja.

Za istraživanje britanskog poslovnog časopisa upoređuje se ukupno 140 gradova godišnje. Procjenjuju se zdravstveni sistem, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Isto tako socijalna sigurnost, politička stabilnost te stopa kriminala.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 4