Beč: Nova fabrika za industriju 4.0

0

U novoizgrađenom naselju Aspern u Beču nedavno je otvorena moderno opremljena fabrika za industriju 4.0. Digitalizacijom i umrežavanjem mašina, robota i proizvoda Tehnički univerzitet Beča će razvijati i testirati nove proizvodne procese.

Jedna od ideja koja će se razvijati jeste „raznolika serijska proizvodnja“. To je način proizvodnje koji potrošačima nudi individualne pojedinačne proizvode u okviru serijske proizvodnje, kao na primjer proteze po mjeri ili automobili prilagođeni ličnim željama. Svi procesi u fabrici mogu da prođu virtuelnu simulaciju, što doprinosi efikasnijoj proizvodnji.

Austrijska preduzeća imaju reputaciju u oblastima kao što su mašinstvo, zelene tehnologije, industrija auto-dijelova i materijala visoke tehnologije, a industrija 4.0 je način da ova preduzeća osiguraju svoje mjesto u međunarodnoj konkurenciji. U ovaj pilot projekat investirano je 4 miliona eura. Polovinu sredstava obezbijedilo je austrijsko Ministarstvo za saobraćaj, inovacije i tehnologiju, a ostatak sredstava izdvojili su Tehnički univerzitet Beča i preko 20 preduzeća iz oblasti industrije.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: David Bohmann / PID

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6