Beč: 1.200 preduzeća učestvovalo u inicijativi za zaštitu životne sredine

0

Beč je 1998. godine započeo inicijativu za zaštitu životne sredine pod nazivom „OekoBusiness Wien“ („Ekološki biznis Beč“). Inicijativa je namijenjena preduzećima i podržava ih u realizaciji mjera za zaštitu životne sredine.

Preduzeća zajedno sa iskusnim savjetnicima za životnu sredinu identifikuju mjere koje će biti sprovedene, a koje će im istovremeno sniziti troškove poslovanja. Pored 1.200 preduzeća i Danska ambasada u Beču je učestvovala u ovoj inicijativi.

U posljednjih 19 godina postignuti su zavidni rezultati. Do sada je ušteđeno 443.000 tona ugljen-dioksida, 150,8 miliona kilometara u transportu, 2,7 miliona kubnih metara vode za piće, 126 tona otpada i 1,5 teravatsati energije. Razmjere ovog uspjeha mogu se razumjeti samo u odgovarajućoj relaciji.

Tako se sa ušteđenom energijom može snabdijevati strujom 58% domaćinstava u Beču čitavu godinu, dok se sa otpadom može napuniti 2,5 miliona kanti za smeće, a troškovi poslovanja su sniženi za 145,6 miliona eura.

„Imamo situaciju u kojoj svi pobjeđuju. Mjere, koje se sprovode, značajne su za životnu sredinu, a preduzeća istovremeno štede novac“, izjavila je nedavno Ulli Sima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu, prilikom predstavljanja rezultata inicijative.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: Christian Houdek

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 1 =