Austrijski plavičasti krug

0

Istorija se, kažu, ponavlja. Ova starinska narodna mudrolija naročito se odnosi na austrijsku ultradesničarsku stranku FPÖ, leglo predstavnika sobom nezadovoljnih sitnih duša. „Mali čovjek“, kojeg (kao) predstavljaju austrijski plavi, ponovo je svjedok razotkrivanja stvarnog lica i namjera svoga vožda i njegove partije.

No, da se malo vratimo nazad. Prije deset i kusur godina na vidjelo su izašli silni korupcijski skandali tada još čuvenog Jörga Heidera, čovjeka koji je, šireći mržnju prema strancima i ljubav prema Koruškoj, istu oštetio za više od 20 milijardi eura(!). U tadašnje vrijeme na političku površinu isplivao je mladi HC Strache i svima objasnio da će ka vrhu povesti „novi FPÖ“.

Deset godina kasnije, „novi FPÖ“ ponovo su zatresli silni skandali. Pijani Strache na Ibici se, pred skrivenim kamerama, dodvoravao lažnoj nećakinji ruskog oligarha i, ne znajući da se njegov nastup snima, svjetskoj javnosti izložio svoje planove o potpunoj kontroli medija, korupciji interplanetarnih razmjera, ruskoj kontroli i milionima koje će „parkirati“ na skrivene partijske račune.

I, pored činjenice da bi Stracheov politički porno uradak trebao probuditi populistički uspavanog glasača njegove partije i natjerati ga na razmišljanje o tome da li svoj glas na izborima treba dati nekome ko u alkoholiziranom stanju može nasrati tolike gluposti, glasač je ostao odan HC-u. To su pokazala istraživanja javnog mijenja, nakon što je skandal ugledao svjetlo dana, vlada pala i Kurz najavio prijevremene izbore.

A onda se desio naredni skandal. Objavljeno je kako zaštitnik „malog čovjeka“, zajedno sa svojom suprugom, iz kase partije mjesečno iznese oko 42.000 eura, za vlastite potrebe. E, na to je „mali čovjek“ metnuo prst na čelo, a na prijevremenim izborima svoju partiju kaznio sa čak deset procenata manje.

I, kao što to obično biva kad umjesto programa nudiš mržnju prema slabijima, pad na izborima novi čelnik plavih Hofer, svečano je obilježio novim vulgarnostima, zahtijevajući zaustavljanje dodjela državljanstva Turcima. Ljudima koji, primijetićete, nisu u pijanom stanju sanjali o diktaturi i ljudima koji u porodičnoj kasi nemaju 42.000 eura mjesečno. Ali su pogodni za skretanje pažnje sa skandala koji potresaju FPÖ i državu u koju se njeni lideri kunu.

Usput, sličnu ideju o zaustavljanju dodjele državljanstva određenoj grupi građana imao je i Adolf Hitler. Doduše, onomad su umjesto Turaka na meti korumpiranih populista bili Jevreji. Kako takvi potezi završavaju, saznaćete ako se zabavite krajem Drugog svjetskog rata.

Šireći mržnju, Hofer i njegov „novi FPÖ“ sakrivaju svoje pravo lice. I iskrene namjere. Preočigledno je da su migranti u plavim očima tek sredstvo dokopavanja vlasti. A kad se vlasti dokopaju, krenu da kopaju po kasama. Krenu skandali, krene rušenje ugleda Austrije po svijetu, krene nesigurnost (sjetimo se ministra unutrašnjih poslova Kickla i tajnih službi), krene život u izobilju i zagorčavanje istog sitnim dušama, koje će se opet nekad pobrinuti za to da plavi stignu do vlasti. I tako u austrijski krug.

Dino Šoše, izdavač

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 4