Austrijska vlada u pripravnosti: Elektrana u Štajerskoj se prenamjenjuje

0

Pošto Rusija već danima isporučuje manje količine gasa Austriji, kancelar Karl Nehammer održao je krizni sastanak sa članovima svoje vlade i ekspertima.

Na ovom sastanku odlučeno je da se elektrana Mellach u Štajerskoj prenamijeni kako bi se, u slučaju da to bude potrebno, tamo mogla proizvoditi ponovo električna energija i toplina iz ugljena umjesto prirodnog plina. Na održanom sastanku donijeta je i odluka o nabavci potrebnog uglja.

Inače, ova elektrana je u proljeće 2020. ugašena nakon 34 godine rada i u pitanju je posljednja elektrana na ugalj u Austriji. Za njeno reaktiviranje, kako je naglašeno, potrebno je više mjeseci.

Vlada Austrije je ranije odlučila da popunjenost skladišta za gas mora biti 80 posto pred početak grejne sezone, koja traje od oktobra do marta. Trenutna popunjenost skladišta gasa je na svega 40,9 posto i ona se povećava i pored smanjenih isporuka, jer je potrošnja gasa smanjena.

Austrijska vlada je prije nekoliko sedmica za kupovinu strateških rezervi gasa u visini od 20 teravat sati, od čega najmanje 7,4 teravat sata mora biti iz nekog izvora koji nije ruski, stavila na raspolaganje do 6,6 milijardi eura.

Nedavno usvojeni Zakon o diversifikaciji gasa podstiče kupovinu gasa koji nije iz Rusije sa do 100 miliona eura. Domaća industrija dobila je mogućnost za samostalnu nabavku gasa.

Pored toga, predviđena je finansijska podrška industrijskih kompanija za zamjenu gasa drugim energentima.

Da bi se iskoristila kompletna skladišna struktura, svima koji imaju skladišta naloženo da moraju da ih napune ili te kapacitete stave drugima na raspolaganje.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 3 =