Austrija preporučila vakcinaciju djece

0

Nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo za korištenje vakcine BioNtech/Pfizer za djecu starosti od pet do 11 godina, Nacionalni tijelo za vakcine Austrije (NIG) izdalo je svoju preporuku za vakcinaciju djece.

“Vakcinacija djece je sigurna”, poručio je ministar zdravlja Wolfgang Muckstein, te dodao da će do kraja godine u Austriji biti isporučeno 258.000 doza vakcine za djecu. On je apelovao na roditelje da se informišu kod pedijatara i zaštite svoju djecu vakcinom.

U Austriji živi oko 600.000 djece između pet i šest godina starosti, te se u Beču, Donjoj Austriji već sprovodi “off label” vakcinacija time što se djeci inicira jedna trećina doze namijenjene za odrasle. Druga doza se daje posle tri sedmice.

Direktorica NIG Ursula Wiedermann-Schmidt izjavila je da je u SAD i Izraelu vakcinisano oko 3,3 miliona djece, te da nije bilo niti jednog slučaja teške nuspojave.

Iako djeca manje obolijevaju od covida-19 sve je više slučajeva da su mališani morali biti smješteni na intenzivnu njegu. Wiedermann-Schmidt je naglasila da se vakcina za djecu preporučuje jer se ne može znati koji dijete će teže da oboli.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + 4 =