Austrija: Broj žena na rukovodećim pozicijama raste

0

29 posto kompanija u indeksu Bečke burze (WBI) ima barem jednu ženu u izvršnom odboru. Četiri preduzeća (7,1 posto) vodi žena, pokazali su podaci Mixed Leadership Barometer-a konzultantske kuće EY.

Sveukupno udio žena u upravnim odborima dostigao je novi vrhunac. U upravama kompanija WBI-a sjedi ukupno 17 žena, jedna više nego na početku godine. Pet žena trenutno radi kao finansijski direktor, a četiri kao izvršni direktor. Po dvije žene rade kao glavni operativni direktor ili glavni službenik za korisnike.

U industriji nekretnina udio žena članica uprave najveći je i iznosi 20 posto. Na drugom mjestu je sektor robe široke potrošnje s udjelom od 19 posto. U industriji je udio žena u upravnim odborima 9,5 posto.

Bolje izgleda u nadzornim tijelima: od 539 člana nadzornih odbora, 163 su žene – odnosno 30,2 posto. Barem jedna žena sjedi u nadzornom odboru 89 posto kompanija.

Udio žena u nadzornim odborima najveći je u sektoru prometa i logistike s 37 posto, zatim u sektoru energetike s 34,9 posto te telekomunikacija s 33,3 posto, prenosi Kroativ.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × = 1