Austrian Airlines: Za spas nacionalne aviokompanije 600 miliona eura

0

Austrijska Vlada donijela je odluku o spašavanju nacionalne aviokompanije Austrian Airlines (AUA,) koja je zapala u finansijske probleme uslijed korona virus krize te je saopštila da će država u sanaciju preduzeća uložiti 150 miliona eura poreskih obveznika i daljih 300 miliona eura preko kredita za koje će garantovati država.

Kancelar Sebastian Kurz je kazao novinarima da su pregovori s vlasnikom AUA, njemačkom Lufthansom, pozitivno okončani.

“Uspjeli smo spasiti veliki broj radnih mjesta, dobili smo garanciju da će sjedište AUA ostati u Beču te postigli dogovor oko potrebnih mjera za zaštitu klime”, objasnio je on.

Naglasio je da je s Lufthansom dogovoreno da čvorište Beč raste isto onoliko koliko “domaći” aerodrom Lufthanse u Frankfurtu i Minhenu.

Vicekancelar Werner Kogler najavio je da je dogovorena i minimalna cijena karte od 40 eura za letove AUA, u kojoj moraju biti sadržani porezi, takse i svi dalji troškovi.

Takođe je najavljeno da će Vlada provesti reformu vezanu za cijenu karata i uvesti dodatne takse od 30 eura za letove od manje od 350 kilometara.

To će, kako je rečeno, imati konkretne posljedice po let Beč – Salzburg, koji neće više biti u ponudi AUA.

AUA treba s ukupno 600 miliona eura – 450 miliona eura od države (150 miliona eura granta i 300 miliona eura kroz kredite) i 150 miliona eura od Lufthanse – biti sanirana.

Lufthansa je obećala da će sjedište AUA u narednih deset godina ostati u Beču, a ministar finansija Gernot Blumel saopštio je da dogovor predviđa, da, ako se to ne ispoštuje, Lufthansa mora vratiti grant u visini od 150 miliona eura.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 2 = 4