Angelina Jolie pozvala na političko rješenje za okončanje rata u Siriji

0

Američka glumica Angelina Jolie susrela se sa sirijskim izbjeglicama u jordanskom izbjegličkom kampu Zatari i založila se za političko rješenje sirijskog građanskog rata.

Humanitarna pomoć nije dugoročno rješenje“, istakla je Jolie koja je specijalni izaslanik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Glumica je u Jordan stigla u pratnji kćerki 13-godišnje Zahare i 11-godišnje Shiloh koje su se u kampu susrele s grupom sirijskih djevojaka.

Ona je, kako prenose agencije, razgovarala sa izbjeglicama, dok su se djeca okupila oko nje. Glumica je izbjeglicama rekla da je veoma ponosna na njih jer su “svi veoma hrabri“.

Istakla je da je UN prošle godine dobio samo polovinu pomoći od one koja je zatražena, a da je ove godine dobijeno samo sedam posto od zatražene sume.

Blizu 5,5 miliona raseljenih Sirijaca je u Jordanu, Libanu i drugim susjednim zemljama, navode agencije. Većina Sirijaca je tokom dugogodišnjeg rata potrošila svu ušteđevinu i većina ih živi na granici siromaštva preživljavajući s tri dolara dnevno.

Foto: Wikipedia / Georges Biard / CC BY-SA

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 16