Američka doktorica na sebi testirala može li se zbog maske ostati bez kiseonika

0

Stručnjaci širom svijeta ponovo propisuju maske kao obaveznu mjeru za suzbijanje pandemije koronavirusa. U isto vrijeme, sve više raste otpor nošenju maski.

Glavna teorija o štetnosti maski koja se posljednjih sedmica i mjeseci širi je ona prema kojoj noseći masku ponovo udišemo ugljen dioksid koji izdišemo, što može izazvati hipoksiju, odnosno nedostatak kiseonika u organizmu, ili trovanje ugljen dioksidom (hiperkapnija).

Međutim, jedna američka doktorica, dr. Megan Hall, odlučila je doskočiti ovoj hipotezi protivnika maski i testirati je na vlastitoj koži.

Ova pedijatrica iz Južne Karoline rekla je da se na to odlučila nakon što je vidjela niz objava na društvenim mrežama na kojima ljudi tvrde da ne žele nositi masku jer im to snižava nivo kiseonika u organizmu.

Nivo kiseonika u krvi može se vrlo jednostavno izmjeriti uređajem zvanim  oksimetar koji se zakači na prst. Doktorica Hall testirala se oksimetrom nakon što je nosila tri različita tipa maski, zajedno s kontrolnim scenariom u kojem je provjerila nivo kiseonika dok ne nosi masku.

Rezultati koje je dobila prilično su zanimljivi – i iznenađujući za one koji su uvjereni da maske izazivaju gušenje, odnosno nedostatak kiseonika (hipoksiju) ili trovanje ugljen dioksidom (hiperkapniju).

Bez maske: 98%, HR (puls) 64

Hirurška maska: 98%, HR 68

Maska N95: 99% HR 69

Dodala je da je prije toga nosila masku punih 5 sati u bolnici prije nego je izvela ovaj eksperiment, što sugeriše da rezultati nisu samo posljedica kratkog nošenja maske.

Hall se osvrnula i na tvrdnje da maske ne štite od udisanja respiratornih kapljica koje nose virus SARS-Cov-2 jer su čestice virusa manje od pora maske, zanemarujući pritom da virus ne može putovati sam vazduhom, već da se prenosi u dotičnim kapljicama.

“Ali u istoj rečenici oni tvrde da ne nose masku jer ‘ponovo udišu svoj izdahnuti ugljen dioksid’. Nisam sigurna kako to ima smisla ikome; ako zaista vjerujete da virus penetrira masku i da ga udišete, kako onda vjerujete da vaš izdahnuti C02 zaglavi (u maski)”, postavila je jednostavno pitanje u svojoj objavi.

“Virusi trebaju vektor da bi se proširili, vektor covida-19 su respiratorne kapljice, te kapljice ne prolaze lako kroz ispravno nošenu masku”, dodala je.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 15