7 stvari koje djeca pamte zauvijek

0

Sjećanja iz djetinjstva su izvorište snage i sigurnosti za cijeli život. Evo šta vaša djeca nikad neće zaboraviti:

Iskustva koja ste proživjeli zajedno

Neće se sjećati igračaka kojima ste ih (možda) zasipali, ni novih patika zbog kojih ste uletjeli u minus, ali zajednička iskustva, to što ste bili tu na prvoj priredbi u vrtiću, što ste hiljadu puta čitali istu knjigu, to što ste pjevali kad su bili bolesni, vrijeme “samo za vas” u omiljenom kafiću ili parku, kad ste pričali sa njima kao da su odrasli… To djeca pamte.

Onaj put kad ste spustili telefon

Danas kao da smo zaboravili da prosto uživamo u nekim stvarima. Toliko želimo da sačuvamo lijepe trenutke da mnogo roditelja dječje rođendane posmatra “kroz telefon” jer sve vrijeme snimaju i prave fotografije. Pustite telefon… uživajte sa djecom. Ne mora sve da bude zabilježeno digitalno. Neke stvari su ljepše kad ih “samo” pamtimo. Djeca žele vašu nepodijeljenu pažnju. Kad odrastu, to će im biti važnije od toga da li imaju 1.000 fotografija s prvog rođendana.

Lijepe riječi

Svaki put kad ste rekli “ponosna sam na tebe”, svaki put kad ste rekli “sretna sam što sam baš tebe rodila”.

Kako ste se nosili sa teškim situacijama u životu

Djeca se ugledaju na mamu i tatu. I važno je da to ne zaboravite ni kad ste umorni ni kad vam je teško. Ni kad se desi nešto stvarno tužno, kad izgubite nekoga koga volite, prijatelja ili člana porodice… Djeca pamte kako ste pričali o toj osobi. Kako ste ih utješili i učinili da se osjećaju sigurno i zaštićeno.

Svaki put kad niste bili tu

Ovo nije tako strašno kao što zvuči. Djeca pamte i trenutke u kojima im je bilo teško što niste bili pored njih. Kad su doživjeli neku nepravdu u školi, a nisu mogli da vam se požale, ali pamte i koliko su jedva čekali da dođu kući i podijele sa vama neki veliki uspjeh. Tako odrastaju.

Ali… iako ovo ima i svojih dobrih strana i dio je sazrijevanja… vodite računa. Nemojte da vam uvijek sve bude važnije od toga da idete u parkić sa djetetom. Ili da posao baš svaki put bude preči od školske priredbe.

Kako ste se ponašali prema partneru

Djeca uče od roditelja. I model ponašanja koji usvoje u djetinjstvu preslikaće u svojim budućim vezama. Zato radite na sebi i svom odnosu sa partnerom. I ne stidite se da pokažete osjećanja. Ni kad ste ljuti, ni kad ste tužni ni kad ste najsretniji na svijetu.

Kako ste se nosili sa stresom

Život nije uvijek jednostavan, i djeca će od vas “pokupiti” i to kako se nosite sa stresom. Nađite zdrav način da se izborite sa pritiscima. Važno je i zbog vas i vašeg zdravlja, i zbog klinaca, piše Mondo.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 9