5 životnih lekcija Stephena Hawkinga: Ne zaboravite da gledate u zvijezde, a ne samo u svoja stopala

0

Ako išta možemo da naučimo iz života Stephena Hawkinga, to je da nikad ne smijemo da odustanemo – nikad!

Jednom su Hawkinga pitali koliki mu je koeficijent inteligencije, na šta je profesor odgovorio da se takvim stvarima bave samo gubitnici sa kompleksom inferiornosti…

  1. Vjerujte u nauku, ali ne zaboravite da još nisu sve njene misterije riješene.

Sa 22 godine, profesoru Hawkinga je dijagnostikovan rijetki oblik bolesti motornih neurona. Tada su mu ljekari dali samo nekoliko godina života. Veći dio svog odraslog života bio je vezan za invalidska kolica i mogao je da govori samo preko sintisajzera glasa. Uprkos svim ovim poteškoćama, Hawking je izgradio uspješnu karijeru i vodio užurban porodični život sve do svoje smrti u 76. godini.

  1. Ponekad čovjek postiže najveći uticaj u trenutku kada, u pravom smislu te riječi, ćuti.

Njegova knjiga „Kratka istorija vremena“ osvojila je sve prodajne liste. I posljednjih godina života, aktivno je kritikovao političke odluke koje negativno utiču na planetu u cjelini. Formulisavši svoju „teoriju svega“, uspio je čak da obiđe svemir (figurativno rečeno). Drugim riječima, Hawking decenijama nije mogao da progovori ni riječ bez pomoći kompjutera, ali su za njega sigurno svi čuli.

  1. Univerzum je ogroman, kao i naš potencijal.

Profesor Hawking je mogao da ispriča o čovječanstvu onoliko koliko je uspio da nam kaže o svemiru. Tako je 1998. godine, u intervjuu za časopis Der Spiegel, naučnik rekao: „Mi smo samo napredna rasa majmuna na maloj planeti veoma prosječne zvijezde. Ali možemo razumjeti univerzum. I to je ono što nas čini posebnim.”

Pored toga, Hawking je imao veoma mudre misli o našim obavezama prema nama samima i jedni prema drugima. 2010. godine, tokom intervjua, dao je tri mudra savjeta:

„Prvo, ne zaboravite da gledate u zvijezde, a ne samo u svoja stopala.

Drugo: nikada ne prestanite da radite. Posao vam daje smisao i svrhu, a život izgleda prazan bez posla.

Treće: ako ste dovoljno sretni da nađete svoju ljubav, nemojte je izgubiti.”

  1. Živite u sadašnjosti i zapamtite šta je zaista važno.

Iako su mu um i oči bili usmjereni ka zvijezdama, Hawking je uvijek živio u sadašnjosti, praveći vrijeme za porodicu. Djeca su o njemu govorila kao o ocu punom ljubavi, uz napomenu da je uvijek govorio: „Ne bi bilo ničeg posebnog u univerzumu da nije dom za ljude koje voliš“.

  1. Ne bojte se kraja.

Možda je jedan od najpoznatijih Hawkingovih citata postao proročanski onog dana kada je umro. Jednom, kada je govorio o svojoj teoriji svega, u kojoj je naučnik objasnio da postojanje univerzuma podleže nizu zakona, Hawking je počeo da razmišlja o tome kako je sve počelo. Zatim je dodao: „Koliko je to veliko i da li ima kraj? Ako da, kako će to biti? Ako nađemo odgovore na ova pitanja, onda ćemo zaista razumjeti Stvoriteljevu namjeru.”

Drugim riječima, kraj nije kraj kao takav, već početak potpuno novog načina saznanja.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 7 = 21