5 tipova prijatelja koje trebate u životu

0

Biolog i autor Robin Dunbar tvrdi da u prosječnom ljudskom životu sklopimo 150 prijateljstava. Termin „prijateljstva“ poistovjećuje sa setom ljudi s kojima su odnosi na većem stadiju ličnog, gdje vlada uzajamno povjerenje.

Dunbar tvrdi i da svaka osoba ima pet najbližih prijatelja, odnosno „pravih prijatelja“, koji imaju bitnu ulogu u našem životu, olakšavaju nam svakodnevnicu, jačaju nas i nadopunjuju.

Ako i vi imate u svom životu ovih pet vrsta prijatelja, možete se smatrati sretnom osobom.

1. Mentor
Prijatelj kojem se prvo obratimo kada nam treba razgovor ili savjet. Ne mora biti ekstremno mudar ili pametan, ali mora uvijek znati šta nam treba reći u kojem trenutku. Mentor je i osoba koja vam daje i konstruktivne kritike kada vam nešto ne ide u životu, ili kad nešto ne pravite kako treba. On je taj koji vas vraća na „pravi put“, i koji vam nadopunjuje samopouzdanje.

2. Majstor
Taj čovjek zna sve o svemu. On će vam pomoći u vašem poslu, objasniće vam kako da napravite savršen biftek na roštilju, popraviti vam TV ili riješiti problem poplave u toaletu. Pomoći će vam u administrativnim poslovima koje vi ne volite, složiti i ormar ako treba. On je tip prijatelja koji ne voli iskorištavanje, a ako to radite ukazaće vam na to bez ustručavanja. Počastite ga kafom, pivom ili ručkom s vremena na vrijeme samo da bi mu dali do znanja da cijenite njega i njegovo vrijeme.

3. Ovisnik o fitnesu
On daje inspiraciju svima u vašem društvu, pogotovo onima koji se osjećaju lijeno. On će se potruditi da svako jutro ustanete iz kreveta i zvati vas da mu se pridružite u fizičkim aktivnostima sve dok ne pristanete. Morate ići s njim, ne zato što volite, nego zato što cijenite njegovo prijateljstvo i ono u čemu on uživa. On će imati puno razumijevanja za nedostatak vaše kondicije, te će usporiti na trčanju ili vožnji bicikla kako bi vas podržao u naporu kojeg činite zbog njega.

4. Neženja
Vječito je neženja, ne smiruje se – a i kada to uradi, bude naglo i kratkotrajno. Neženja je vaš prijatelj kod kojeg se gleda fudbal i roštilja, a njega zovete na koncerte i svirke. On daje energiju vašem životu. On je će vam dati savjet kako da priđete osobi suprotnog spola, ili vam pomoći da prebolite raskid. Harizmatičan je, opušten, nema problema s izražavanjem, on je taj koji pokreće razgovor i koji generalno centrira pažnju u društvu.

5. Radni kolega – prijatelj
Provodite zajedno oko 40 sati sedmično. Makar tokom dana samo ručali zajedno ili popili kafu, on je jedan od pet prijatelja s kojim će te najviše vremena provesti. On je taj koji ostane prekovremeno, i onaj kojeg želite pozvati da ide s vama na radnu pauzu. Unijeće disciplinu u vaš posao, i biće svijetla tačka u firmi u kojoj možda ne volite nikoga. Ne morate biti najbolji prijatelji, ali će vam pomoći da lakše pregurate radne sate.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 5