5 navika koje su štetne kao pušenje

0

Mnogi od nas ne puše i misle kako je to znak zdravog života, ali istovremeno zanemarujemo ostale, naoko bezopasne, navike koje štete našem zdravlju u istoj mjeri kao što to radi i pušenje.

1. Dugotrajno sjedenje. Čak i uz redovno vježbanje, svakodnevno sjedenje na poslu ili kod kuće uz televizor izrazito šteti ljudskom tijelu. Nema tog zdravstvenog problema kojeg sjedilački način života neće pogoršati.

2. Previše mesa i sira u ishrani. Svoju prehranu ne smijete temeljiti na ove dvije namirnice, koliko god ih voljeli. U našim krajevima i dalje postoji uvjerenje da obrok bez mesa nije kompletan, ali to nije istina.

3. Kuhanje na plinskom šporetu. Dok kuhate na plinskom šporetu, dobivate dodatnu dozu ugljičnog monoksida, dušikovog dioksida i formaldehida, tri zagađivača koje udišete i prilikom pasivnog pušenja.

4. Odlazak u solarij. Isto kao što previše izlaganja suncu nije zdravo, isto tako odlazak u solarijum je loš za vaše zdravlje. Možda vam je važno da imate taman ten, ali zapamtite da je važnije vaše zdravlje.

5. Hronična neispavanost. Svom organizmu moramo osigurati minimalno šest do sedam sati sna svaki dan kako bismo izbjegli visoki tlak, bolesti srca i mnoge druge zdravstvene probleme. Umor nije normalna pojava i nemojte se navikavati na nju.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − = 5