5 najprljavijih mjesta u kući

0

Većina misli da su najprljavija mjesta, puna bakterija, kante za smeće i wc šolja. Istina je da mogu biti prljavi ukoliko se ne čiste redovno, ali opasnija su uobičajena mjesta koja su pravo utočište za sitne organizme koji izazivaju razne bolesti.

Ovo je 5 najvećih utočišta bakterija u vašoj kući:

1. Kuhinjske površine
„Kuhinja je rizičnija nego toalet, veće su mogućnosti tamo pokupiti E. coli ili trovanje hranom“, ističe Peter Collignon, profesor zaraznih bolesti sa Australijskog nacionalnog univerziteta u Kanberi. Tu spadaju frižider, daske za rezanje, posuđe, sudoper, ali i kuhinjske krpe i spužvice za suđe.

2. Četkica za zube
Studija organizacije za javno zdravstvo i sigurnost NSF International pokazala je da je četkica za zube na trećem mjestu kada je u pitanju koncentracija bakterija. Nalazi se odmah iza kuhinjske spužve i sudopera. „Četkice treba čistiti toplom vodom nakon svake upotrebe i mijenjati ih svakih šest mjeseci“, upozorava dr Heather Rickard, predavač kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Južnoj Australiji, dodajući da se nakon svakog pranja četkica mora osušiti i odložiti u kutijicu.

3. Peškiri
Profesor Collignon upozorava da se peškiri ne smiju dijeliti čak ni sa partnerom ili djecom. Takođe, ne smiju biti vlažni, jer se bakterije najbolje razmnožavaju na vlažnim i toplim mjestima. Nerijetko se preko peškira može dobiti streptokoka ili zlatna stafilokoka. Kada se osuše na suncu ili fenom za kosu uništava se veći broj bakterija.

4. Tuš kabina i kada
Svakodnevno se kupate toplom vodom i sapunom, pa mislite da kade i tuš kabine nemaju bakterija? Upravo suprotno. Ova područja su pogodna za razvijanje bakterija, gljivica i plijesni koje mogu pogoršati astmu i alergije.

5. Tepisi
Redovnim usisavanjem tepiha možete ukloniti prljavštinu i prašinu, ali to ne znači da ćete ukloniti bakterije. Dr Philip Tierno, američki mikrobiolog i imunolog, upozorava da tepih može sadržavati i do 4000 puta više bakterija nego wc šolja. Ključno je čišćenje tepiha parnim čistačima barem jednom godišnje, a u kući u kojoj borave djeca preporučuje se i češće.

 

Foto: sxc.hu

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × 9 =