5 najgorih prirodnih katastrofa u istoriji

0

Koju zemlju su pogodile najsmrtonosnije poplave u istoriji? A gdje se dogodila najveća vulkanska erupcija u prošlom vijeku? Saznajte u nastavku…

Najsmrtonosnija poplava ikada

Poplava rijeka Huai, Huang i Jangcekjang u Kini u avgustu 1931. godine smatra se najgorom poplavom ikada. Ova nesreća je pogodila 4 miliona ljudi. Do smrti nije dolazilo samo uslijed davljenja, već i zbog gladi, kao i bolesti izazvane zagađenom vodom.

Najgori tropski ciklon ikada

Najsmrtonosniji tropski ciklon pogodio je Indiju i današnji Bangladeš (tada Istočni Pakistan) 12. novembra 1970. godine. Ovaj ciklon treće kategorije je usmrtio više od 300.000 ljudi.

Najveća vulkanska erupcija u XX vijeku

Erupcija planinskog vulkana Pinatubo na Filipinima, koja se dogodila 15. juna 1991. godine smatra se najvećom koja se dogodila u prošlom vijeku. Ova erupcija je odnijela više od 840 života.

Najveći zemljotres ikada zabilježen

Najveći zemljotres koji se ikada dogodio je pogodio Čile 22. maja 1960. godine. Zemljotres jačine 9.5 pogodio je obalu Čilea izazivajući i cunami visok 25 metara koji je usmrtio 1.600 ljudi. Talasi cunamija su dan kasnije stigli do Havaja i Japana odnoseći još 200 ljudskih života.

Najsmrtonosniji tornado ikada

Najgori tornado pogodio je Bangladeš 26. aprila 1989. godine. U ovoj prirodnoj katastrofi je stradalo 1.300 ljudi, podsjeća National Geographic. 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + 4 =