Vremena korone i ljudske gluposti

0

„Ja imam svoje mišljenje, ti svoje, sve je stvar perspektive.“ Ok? Djelimično se slažem, zaista postoje različiti ukusi, mišljenja i perspektive.

Ali, da li je diskusija na temu „Da li je planet Zemlja ravna ploča?“ zaista diskusija u kojoj postoje različita mišljenja koja treba uvažavati ili obična smijurija, sprdačina, dokaz da posla nemamo sa sagovornikom nego sa klasičnim idiotom? Da li je tvrdnja da su 2 i 2 ustvari 7 stvar perspektive? Naravno da nije.

Kao što ni viknuti „požar“ u prepunom pozorištu ne spada u rubriku „sloboda govora“. Kao što negiranje Holokausta ne spada u kategoriju „mišljenje“, nego kriminal.

Naravno da treba diskutovati o tome u kojoj mjeri naš odnos prema životinjama doprinosi stvaranju opasnih virusa, možemo imati različita stajališta kad je u pitanju­ zatvaranje škola ili kafića, pa i nošenja maski na javnim mjestima ili u avionu.

Možemo i trebamo diskutovati o čekanjima na graničnim prelazima, skupim ili rijetkim testovima, lošoj podršci preduzetnicima ili roditelji­ma, koji su u ovakvim vremenima istovremeno radnici i učitelji.

Itekako trebamo razgovarati o politici, koja ni zbog globalne pandemije ne odustaje od populizma, skupljanja političkih poena, pogrešnih odluka i bespotrebnog zastrašivanja ionako zabrinutog stanovništva.

Ali diskusije o Gatesu, Sorošima, Rothschildima, nepostojanju koronavirusa, nasilnom vakcinisanju, a naročito o čipovanju i 5G mrežama spadaju u kategoriju ravne ploče.

Jer je, baš kao i kad je u pitanju oblik planete na kojoj živimo, nauka mnogo pouzdaniji izvor od YouTube-a. Sa istim žarom, kojim pojedinci tvrde da (uprkos ogromnom broju žrtava, stavovima SZO i serioznih organizacija i timova stručnjaka iz cijelog svijeta) ne postoji koronavirus, možemo komotno tvrditi i da se ne zovemo kako se zovemo i da smo u suštini roboti, kojima upravljaju tamne sile iz susjednog univerzuma.

Ako ne postoji korona, kako možemo biti sigurni da postoji bilo koja bolest? Možda su i Parkinsonova bolest, multipla skleroza ili Kawasaki sindrom čista izmišljotina farmaceutske industrije? Ako identično jadnu argumentaciju primijenimo na bilo koju bolest, vidjećemo da je lako moguće da ni ona ne postoji…

Ako svi „mainstream“ mediji lažu, kako možemo biti sigurni da ne lažu i kojekakvi šuplji likovi, hronično željni digitalne pažnje, koji preko svojih kanala (kanal je prava riječ, pošto nekim kanalima plovi i ljudski izmet) plasiraju zavjere, utvare i prevare?

Naravno, svako gradi vlastite stavove i poglede na svijet, ali mora biti spreman i na začuđene poglede okoline zbog njih. A naročito na manjak spremnosti da se diskutuje o glupostima. Knjige u ruku, braćo i sestre, man‘te se YouTube-a.

Dino Šoše
Izdavač

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − 4 =